De ce nu explodeaza fotbalul in MamaLiga I: cele 18 echipe "penale"
Dincolo de echipele patronate de oameni cu importante resurse financiare, cea de a doua categorie este a echipelor care depind intr-o mare masura de banul public, pus la dispozitie de autoritatile locale. De altfel cateva milioane de euro au ajuns la echipa de fotbal din bani publici, asta in conditiile in care Petrolul nu mai este detinuta de comunitatea locala. Adevarata situatie din Liga 1, primele 5 locuri: Steaua (patron + manager la inchisoare), CFR Cluj (in prag de faliment), Petrolul (patroni anchetati de DIICOT), Astra (patron anchetat de DNA), ASA Targu Mures (verificata de DNA pentru finantare de la primarie).
Un caz unic in Europa, Liga 1 a devenit o colonie a baietilor destepti, care in urma unor afaceri ilicite au ajuns sa controleze cluburile si viitorul fotbalului romanesc. Arestarile si descinderile procurorilor la sediile diferitor echipe de fotbal ar putea da semnale ca mamaliga este pe cale sa explodeze.
Unsprezece dintre echipele din prima Liga au patronii arestati sau cel putin un finantator suspectat de diferite fraude, insa asta nu inseamna ca restul de sapte cluburi stau mai bine. In fotbalul romanesc pana si copii de la centrele de junior au incetat sa mai creada in povestile cu Alba ca Zapada, iar "Santa Claus" inca nu si-a facut aparitia si in sport. Spre exemplu Gino Iorgulescu, ales in fruntea LPF la influenta factorului politic, l-a insotit pe Victor Ponta la cursa F1 de la Abu Dhabi. Astfel au fost intarite speculatiile ca intre cei doi exista interese care trec dincolo de functiile pe care le ocupa. Steaua, cu toate ca in ultimii ani a devenit un club care a ajuns sa se autosustina (insa cu mult sub potentialul maxim), este poate clubul care a profitat cel mai mult de pe urma afacerilor cu statul derulate de patron. Condamnat in Dosarul Transferurilor alaturi de alti oameni din fotbalul romanesc, Gigi Becali, alaturi de patronul Astrei Giurgiu, Ioan Niculae, anchetat si el de DNA contureaza cel mai bine profilul omului de fotbal - afacerist din Romania.
Dincolo de echipele patronate de oameni cu importante resurse financiare, cea de a doua categorie este a echipelor care depind intr-o mare masura de banul public, pus la dispozitie de autoritatile locale. FC Petrolul, care a luat-o pe urmele Pandurilor, este in centrul unei ample anchete a DIICOT dupa ce fratii Capra si directorul Bucuroiu au fost acuzati de evaziune fiscala de peste 15 milioane euro. De altfel cateva milioane de euro au ajuns la echipa de fotbal din bani publici, asta in conditiile in care Petrolul nu mai este detinuta de comunitatea locala.
Adevarata situa... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro