De ce nu cedeaza Vladimir Putin. Ce se afla in spatele atitudinii de "mascul alpha" a liderului rus

De ce nu cedeaza Vladimir Putin. Ce se afla in spatele atitudinii de

Astfel, psihoterapeutul Philip Jaffe, expert al Federatiei Elvetiene de Psihologie considera ca la originea comportamentului provocator al lui Putin ar putea sta o trauma psihica dobandita in copilarie, vreo umilinta care l-a sensibilizat, s-a dezvoltat intr-un complex de inferioritate si se reflecta astazi prin dorinta acestui lider politic de a se afirma cu orice pret, de a se impune ca "mascul alpha". Vladimir Putin, de pe "alta lume" La inceputul anului 2015, pe fundalul razboiului informational dintre Rusia si Occident, a fost pe larg distribuita informatia precum ca Vladimir Putin ar suferi de o forma de autism sau chiar de sindromul Asperger - o tulburare de tip autist, care ii afecteaza capacitatea de a lua decizii. De ce Putin nu cedeaza Deci, vedem ca nu doar diversi cercetatori, ci liderii politici insisi isi arata nedumerirea fata de unele declaratii si actiuni din sfera lor de activitate si isi suspecta colegii de dezechilibru psihic sau de o pasiune aproape patologica pentru dominare si putere. Doar examinand mai multe fatete ale psihologiei de lider ne vom da seama de complexitatea caracterului lor si vom intelege cat de eronat este sa incercam sa identificam o singura cauza a felului lor de a fi, implicit sa raspundem la intrebarea "de ce Vladimir Putin nu cedeaza?".

acum 62 luni (20 Apr 2015)

>

Dictatorul cubanez Fidel Castro a fost unul dintre liderii cu o sete de putere exagerata. Asa il descrie un raport psihiatric secret elaborat de CIA in 1961, in care se mai mentioneaza ca Fidel Castro avea necesitatea de a fi recunoscut si adulat de masele largi. El avea un caracter rebel, fiind mereu in cautarea unui adversar si dornic sa-si extinda puterea personala dincolo de orice autoritate.

In situatii politice de inalta tensiune (cum a fost criza cubaneza din 1962), persoanele cu "necesitate de putere" utilizeaza retorica fortei, sunt mai dispusi sa mearga pe calea razboiului, decat alti politicieni. Aceasta explica de ce ei pot provoca cu usurinta conflicte serioase, in pofida faptului ca din punct de vedere rational, conflictele ar fi putut fi evitate. doar o personalitate cu o accentuata "necesitate de putere" putea proceda atat de riscant si hotarat in acele circumstante.

Au fost formulate mai multe ipoteze in privinta leadershipului, a motivatiilor si a psihologiei lui Putin, existand si unele opinii mai controversate, care tin de integritatea lui psihica. Astfel, psihoterapeutul Philip Jaffe, expert al Federatiei Elvetiene de Psihologie considera ca la originea comportamentului provocator al lui Putin ar putea sta o trauma psihica dobandita in copilarie, vreo umilinta care l-a sensibilizat, s-a dezvoltat intr-un complex de inferioritate si se reflecta astazi prin dorinta acestui lider politic de a se afirma cu orice pret, de a se impune ca "mascul alpha".

Putin ar fi un ostatic al imaginii de lider dominant pe care si-a creat-o de-a lungul anilor si in situatii de criza si conflict nu-si poate permite sa cedeze.

Profesorul irlandez de neurostiinte Ian Robertson considera ca psihologia lui Vladimir Putin este marcata de trei aspecte ale personalitatii: el ar avea o inchipuire distorsionata privind regulile sociale, priveste Occidentul ca fiind slab si decadent si se teme sa piarda puterea. Toate a... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro