De ce nu au venit americanii sa ne salveze de URSS dupa Al Doilea Razboi Mondial. Dezvaluiri CIA

De ce nu au venit americanii sa ne salveze de URSS dupa Al Doilea Razboi Mondial. Dezvaluiri CIA

Si abia in ultima vreme, ca urmare a desecretizarii unor documente si din carti venite de peste Ocean, incepem sa aflam si noi ce s-a intimplat de fapt. Asa se face ca pina si in 1960, Agentia il informa pe presedintele Statelor Unite ca intr-un an sovieticii aveau sa detina cinci sute de rachete balistice intercontinentale cu focoase nucleare, pregatite de lupta. Ca o culme a tuturor prostiilor insa, din documentele studiate de Tim Weiner reiese ca la inceput, CIA l-a simpatizat si chiar si-a pus problema sa-l sustina cu arme si bani pe Fidel Castro.

acum 85 luni (21 May 2015)

>

Au tot sperat ca vor veni sa-i salveze de teroarea instaurata in urma ocupatiei sovietice, ceea ce nu s-a intimplat.

Si abia in ultima vreme, ca urmare a desecretizarii unor documente si din carti venite de peste Ocean, incepem sa aflam si noi ce s-a intimplat de fapt. Surpriza e ca americanii isi doreau sa vina la fel de mult pe cit isi doreau si ai nostri. Deja celebra de acum carte a lui Tim Weiner despre istoria CIA (recompensata cu National Book Award in 2007 si aparuta in romaneste in 2011 la editura Litera), confirma aceasta idee.

Declansarea unei confruntari militare directe cu armata lui Stalin, dupa ce un mare Razboi Mondial abia se incheiase, era greu de conceput. Dar subminarea regimurilor comuniste era o varianta, care, de altfel, a si fost aleasa.

Numai ca americanii nu stiau aproape nimic despre strategiile sovieticilor, tot asa cum nu stiau si nu intelegeau mai nimic despre viata din tarile comuniste. De fapt, chiar prima parte a cartii lui Weiner se intituleaza "La inceput nu stiam nimic". Asa se face ca pina si in 1960, Agentia il informa pe presedintele Statelor Unite ca intr-un an sovieticii aveau sa detina cinci sute de rachete balistice intercontinentale cu focoase nucleare, pregatite de lupta. Cu atit mai putin stiau despre intentiile liderilor de la Kremlin sau despre problemele economice si sociale din lagarul comunist. Dupa ani de zile, coordonatorul programului de fotografiere din U-2, James Q. Tim Weiner spune ca in America nu se observase nici macar cit de incapabila era economia sovietica sa produca bunurile obisnuite, necesare traiului. Actiunile de sabotare si subminare a guvernului comunist din Albania au esuat, la fel si cele de infiltrare in Uniunea Sovietica prin padurile Ucrainei.

"Sute de agenti straini din cadrul CIA au fost trimisi la moarte in Rusia, Polonia, Romania, Ucraina si Tarile Baltice in anii '50", scrie Weiner. Chinezii si coreenii pe care s-a bazat CIA s-au d... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro