De ce nu ar mai trebui sa lasam bacsis in restaurante si baruri
"Bacsisul isi are originea in dorinta oamenilor de a-si arata generozitatea, de a se face remarcati, pentru ca apoi sa devina un lucru pe care oamenii il fac doar pentru ca ceilalti se asteapta sa il primeasca", spune Michael Lynn, profesor de marketing specializat in comportamentul consumatorului la Universitatea Cornell si autor a peste 50 de studii si lucrari despre bacsis, citat de publicatia americana "The Huffington Post".
Nimeni nu ne obliga sa lasam bacsis, iar in majoritatea tarilor nu este reglementat, dar el a devenit parte integranta din viata noastra.
"Bacsisul isi are originea in dorinta oamenilor de a-si arata generozitatea, de a se face remarcati, pentru ca apoi sa devina un lucru pe care oamenii il fac doar pentru ca ceilalti se asteapta sa il primeasca", spune Michael Lynn, profesor de marketing specializat in comportamentul consumatorului la Universitatea Cornell si autor a peste 50 de studii si lucrari despre bacsis, citat de publicatia americana "The Huffington Post". Cand lasam bani in plus pentru anumite servicii, practic ne cumparam dreptul de a evita dezaprobarea si sentimentul de vinovatie, crede Michael Lynn. "Oamenilor le place puterea", crede Sage Bierster, care este ospatar de mai bine de sase ani. Exista multe motive pentru care ea ar trebui stopata:
Incurajeaza oferirea de salarii mici ospatarilor
Mizand pe bacsis, patronii de restaurante si baruri ofera angajatilor salarii foarte mici - de regula, salariul minim pe economie. Este foarte convenabil pentru proprietarii afacerilor, care nu platesc taxe mari, dar deloc avantajos pentru ospatarii care lucreaza in localuri fara prea multi clienti sau in cele de tip fast-food, unde nu se practica oferirea de bacsis. Un studiu publicat in luna martie a acestui an de expertii de la Departamentul Muncii din Statele Unite arata ca ospatarii sunt de aproape trei ori mai expusi riscului de a trai sub pragul saraciei.
Ospatarii fac mai putin bacsis acum
Pe fondul crizei financiare, clientii sunt mai exigenti in privinta serviciilor primite, dar si a banilor lasati peste nota de plata.
Clientii vor consuma la fel de mult daca bacsisul ar fi inclus in nota
Multi proprietari de restaurante si baruri motiveaza ca nu pot creste salariile oferite angajatilor fara a r... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro