De ce nebunia nu este o boala mintala. Tu cat de normal esti (te crezi)?

De ce nebunia nu este o boala mintala. Tu cat de normal esti (te crezi)?

> Filmul, de altfel, este o porcarie, dar Pacino este, ca de obicei, un mare histrion. Daca filmele sunt un tip de escapism si le urmarim cu ardoare, nu suntem de fapt la fel de nebuni ca si personajele cu care ne identificam sau pe care le delegam sa actioneze in numele nostru? Din prea multa sete de sens, suntem gata sa credem si sa dam sens oricarui simbol care pana ieri nu ne-a zis nimic, placutelor de inmatriculare de la masini, icoanelor, fetelor de pe feliile de paine prajita, craterelor de pe luna si zeilor obscuri.

acum 71 luni (5 Dec 2014)

>

Filmul, de altfel, este o porcarie, dar Pacino este, ca de obicei, un mare histrion.

Mai mult decat atat, personajul a mers mai departe si a zis ca "distinctia legala dintre nebunie si sanatate mintala o face liberul arbitru". Logic, pentru un fatalist convins, care respinge conceptul de liber-arbitru si pretinde ca destinul ii este "prescris" de o putere superioara (ex: "Faca-se voia Ta!"), nu exista o asemenea distinctie. De ce unii indivizi dezvolta afectiuni patologice si sunt socotiti bolnavi mintal numai intr-o anumita societate?

Doi profesori de filosofie, Tom Cathcart si Daniel Klein, au scris intr-o cartulie haioasa ("Platon si ornitorincul intra intr-un bar") o explicatie a adevarului relativ. Sa va exemplific cu cuvintele lor un astfel de relativism. sau, s-a intrebat pe buna dreptate Chuang Tzu, poate ca era de fapt un fluture care visase ca era Chuang Tzu. La vremea respectiva poate ca nu, dar conform definitiilor stricte ale normalitatii societale din ziua de azi, probabil.

Benjamin Franklin a definit nebunia ca facand acelasi lucru, mereu si mereu, insa asteptand rezultate diferite de fiecare data.

Termenul de nebunie, pe de alta parte, nu mai este folosit in tagma de specialitate decat la vreun congres psihiatric unde fac cu totii glume despre chestia asta. Tulburarea bipolara, mania, dementa, toate violeaza un set de norme, si nu neaparat de sanatate.

Sa fie oare nebunia adusa la zi, in mod convenabil, din punct de vedere social? Ce era considerat normal acum 500 sau 1000 de ani sa fi incetat sa fie catalogat asa? Au fost cuvintele lui Diogene cautate cu sete de catre contemporanii sai sau i s-a sugerat sa ia niste "tranchilizante" sau sa fie internat la Balanceanca Mall, pentru ca traia in fundul gol intr-un butoi si manca exclusiv ceapa? Pe vremuri, cei care vorbeau in dodii erau pusi la loc de cinste si considerati profeti. Din nefericire, acele vremuri nu sunt foarte indepartate... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro