De ce ne trimit SUA ca ambasador un diplomat de cariera

Dupa mai mult de doi ani de cand SUA nu au ambasador in Romania, timp in care republicanii din Senat s-au opus democratului Barack Obama, presedintele SUA l-a nominalizat marti pe Hans G. "Este un semnal de interes sporit al SUA" Un alt fost ministru de Externe, Cristian Diaconescu, crede ca si pozitia strategica a Romaniei in regiune a cantarit foarte mult in decizia presedintelui Obama de a trimite un diplomat de cariera in functia de ambasador.

acum 58 luni (25 Mar 2015)

Dupa mai mult de doi ani de cand SUA nu au ambasador in Romania, timp in care republicanii din Senat s-au opus democratului Barack Obama, presedintele SUA l-a nominalizat marti pe Hans G. Klemm devine cel de-al treilea diplomat de cariera acreditat la Bucuresti in functia de ambasador. Guest (2001-2004), ceilalti sase fiind persoane desemnate de presedintele SUA din afara sistemului diplomatic, unii dintre ei fiind nominalizati dintre sustinatorii din campania electorala a presedintelui SUA, asa cum arata fostul ministru de Externe, Teodor Baconshi. "In primul rand, salut numirea unui nou ambasador dupa un interimat de trei ani, cand misiunea a fost condusa de un Insarcinat de Afaceri. Un diplomat de cariera nu are nimic in minus decat un ambasador ales din sustinatorii de campanie ai presedintelui Obama. Incheiem o perioada incerta si cred ca alegerea unui diplomat de cariera este pentru ca mandatul presedintelui Obama nu va mai dura foarte mult.

"Este un semnal de interes sporit al SUA"

Un alt fost ministru de Externe, Cristian Diaconescu, crede ca si pozitia strategica a Romaniei in regiune a cantarit foarte mult in decizia presedintelui Obama de a trimite un diplomat de cariera in functia de ambasador. "Faptul ca SUA trimit un diplomat, din punct de vedere al dreptului diplomatic, se considera a fi la cel mai inalt nivel de reprezentare diplomatica. Este un semnal de respect pentru tara-gazda, si un semnal ca in aceasta parte a Europei de Sud-Est, SUA doresc sa-si promoveze interesele la cel mai inalt nivel. Eu, ca si diplomat de cariera, vad nominalizarea lui Klemm ca un semnal de interes sporit, iar problemele din regiune fac parte din aceasta decizie. "Pe agenda dintre Romania si SUA se afla discutii extrem de importante, mai ales de securitate. Sunt multe alte teme care ne intereseaza din punct de vedere regional", a aratat si actualul ministru de Externe roman Bogdan Aurescu. Klemm, vorbitor de germana si japoneza,... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro