De ce motiunea de cenzura a PNL este doar un act de imagine

De ce motiunea de cenzura a PNL este doar un act de imagine

Programata initial pentru inceputul sesiunii parlamentare, amanata apoi dupa sarbatorile pascale, motiunea de cenzura anuntata de liberali va avea loc, in cele din urma, in data de 5 iunie, cu tema votului prin corespondenta pentru romanii din Diaspora. Liberalii au tot amanat depunerea unei motiuni de cenzura din cauza nereusitei din Parlament de a forma o alta majoritate care sa schimbe raportul de forte si, implicit, sa aduca PNL la guvernare. Majoritatea parlamentara este asigurata de 269 de deputati si senatori, iar PNL se bazeaza pe voturile a numai 172 de parlamentari, in timp ce actuala coalitie guvernamentala are sprijinul a 298 de voturi.

acum 94 luni (24 May 2015)

Programata initial pentru inceputul sesiunii parlamentare, amanata apoi dupa sarbatorile pascale, motiunea de cenzura anuntata de liberali va avea loc, in cele din urma, in data de 5 iunie, cu tema votului prin corespondenta pentru romanii din Diaspora.

Liberalii au tot amanat depunerea unei motiuni de cenzura din cauza nereusitei din Parlament de a forma o alta majoritate care sa schimbe raportul de forte si, implicit, sa aduca PNL la guvernare. Sesiunea parlamentara se incheie la sfarsitul lui iunie, iar liberalii nu mai pot tergiversa depunerea unei motiuni de cenzura, desi sansele ca ea sa sa reuseasca sunt aproape infime.

In alegerea temei, PNL a mizat pe faptul ca asigurarea votului romanilor din Diaspora este un subiect care suscita interes dupa umilinta indurata de romanii din strainatate la alegerile prezidentiale din noiembrie. Cu toate acestea, liberalii sunt partasi la intelegerile incheiate la nivelul Comisiei de Cod Electoral, condusa de deputatul PNL Mihai Voicu, potrivit carora legea votului prin corespondenta va fi ultima adoptata din intregul pachet de legi electorale.

Potrivit calendarului fixat de Comisie, imediat dupa adoptarea alegerilor parlamentare, programata pentru saptamana viitoare, urmeaza sa fie discutat votul pentru Diaspora, pornind de la initiativa legislativa depusa chiar de liberali privind votul prin corespondenta. Prin urmare, motiunea de cenzura a liberalilor s-ar putea transforma intr-un esec lamentabil, daca Puterea grabeste lucrurile si adopta votul romanilor din Diaspora inainte de data de 5 iunie.

PSD nu are emotii

Pe de alta parte, calculele aritmetice din Parlament, pe care liberalii le cunosc foarte bine, arata ca tentativa PNL de a rasturna Guvernul ar avea sorti de izbanda doar daca s-ar intampla o minune. Majoritatea parlamentara este asigurata de 269 de deputati si senatori, iar PNL se bazeaza pe voturile a numai 172 de parlamentari, in t... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro