De ce mor romanii de cancer? Raspunsul este simplu, dar cutremurator

De ce mor romanii de cancer? Raspunsul este simplu, dar cutremurator

Romania se afla pe locul al noualea, in Europa, in ceea ce priveste mortalitatea cauzata de cancer, potrivit datelor Eurostat, si pe locul intai in topul tarilor cu cele mai multe decese survenite in urma cancerului de col uterin. Potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, cancerul de plamani si cel de san fac cele mai multe victime: 27,3% dintre barbatii romani care isi pierd viata din cauza afectiunilor oncologice sufera de cancer la plamani, in timp ce cancerul de san ucide, anual, 17% dintre femei.

acum 64 luni (7 Feb 2018)

Romania se afla pe locul al noualea, in Europa, in ceea ce priveste mortalitatea cauzata de cancer, potrivit datelor Eurostat, si pe locul intai in topul tarilor cu cele mai multe decese survenite in urma cancerului de col uterin. Aceste date ingrijoratoare sunt explicate de medicii oncologi prin depistarea tardiva a maladiei, in conditiile in care romanii nu fac controale regulate si amana sfatuirea cu medicul pana in momentul in care simptomele devin insuportabile.

Potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, cancerul de plamani si cel de san fac cele mai multe victime: 27,3% dintre barbatii romani care isi pierd viata din cauza afectiunilor oncologice sufera de cancer la plamani, in timp ce cancerul de san ucide, anual, 17% dintre femei.

"Toate aceste afectiuni pot fi prevenite sau depistate in faza incipienta, caz in care protocoalele de tratament pot avea efecte maximale. Dau cateva exemple: 98% dintre cazurile de cancer de colon pot fi prevenite, chiar daca boala nu da niciun simpotom, in faza incipienta. In ceea ce priveste cancerul la san, rata de vindecare este de 95%, atunci cand este depistat timpuriu. De aceea, este vital sa mergem la doctor astazi, daca vrem sa ne bucuram de ziua de maine", a subliniat Cristian Barbu.

Acesta a mai anuntat ca, in acest context, Docbook a lansat campania "Preventia salveaza vieti!", prin care va oferi pacientilor peste 500 de controale si investigatii gratuite, in 10 clinici din Bucuresti. Avem nevoie de actiuni concrete pe care indivizii le pot face si care sa aiba rezultate palpabile si sa previna multe tipuri de suferinte care vin cu boala si tratamentul cancerului. De aceea am apelat la clinicile partenere pentru a trage un semnal de alarma. Ne dorim ca oamenii sa inteleaga ca vorbim despre o maladie care, da, ia vieti si lasa cicatrici adanci, dar care, prevenita sau depistata in faze incipiente, poate fi, in cele mai multe cazuri... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro