De ce medicii clujeni raman fara vacanta de Craciun

Daca managerii din sistemul de clinici private din Romania vor convinge firmele de asigurari din aceste state sa deconteze interventiile medicale realizate in clinicile clujene, rata de crestere a turismului medical ar putea fi de 15 la suta pe an, estimeaza specialistii in domeniu. "Am pacienti din Italia care vin la mine pentru ca este mai ieftin pentru ei sa se opereze la Cluj, sa stea la hotel si manance la restaurant, plus sa faca si turism la Salina Turda sau la castelul din Bontida decat sa stea acasa si sa se opereze acolo", a spus un medic care profeseaza de 27 de ani in domeniul chirurgiei estetice.

acum 98 luni (18 Dec 2014)

Sute de pacienti din strainatate si-au programat in vacanta interventii in domenii precum chirurgia estetica, stomatologia si oftalmologia, impulsionand turismul medical din Romania. Ei isi vor petrece sarbatorile in clinicile private din oras, pentru ca un mare numar de pacienti din strainatate si-au programat diferite interventii la Cluj. Numarul lor este in crestere semnificativa dupa ce companiile de asigurari din Germania au acceptat sa deconteze operatiile efectuate in clinicile clujene, care sunt mult mai ieftine decat cele realizate in Occident. Companiile de asigurari medicale dintr-o serie de state, precum Germania, au acceptat sa deconteze interventiile chirurgicale realizate in clinicile romanesti, astfel ca a crescut semnificativ numarul pacientilor straini care apeleaza la serviciile medicilor romani. "Astfel ca multi dintre medicii romani au fost nevoiti sa renunte la vacantele de Craciun, pentru a se putea ocupa de acesti pacienti", spune doctorul Adrian Avram de la Q Clinic. Avem programata, de exemplu, o operatie care va costa 5.000 de euro, iar compania de asigurari medicale va deconta 2.500 de euro", spune un medic clujean.

"Pentru companiile de asigurari din Germania, contractele cu clinicile romanesti reprezinta o afacere foate buna, care le permite sa realizeze economii consistente. Pacientilor din Germania le convine aceasta situatie pentru ca, practic, niciodata companiile germane de asigurari nu deconteaza integral operatiile efectuate, iar sumele cu care pacientii trebuie sa completeze decontul operatiilor sunt, evident, mult mai mici pentru interventiile efectuate in clinicile clujene decat daca operatiile cu pricina ar fi fost facute in M√ľnchen sau in Berlin", spune analistul Ana Luca, de la site-ul de specialitate Consultatii-Medicale.ro.

Cresterea numarului de pacienti din strainatate va continua, pe masura ce si alte companii de asigurari medicale, din alte state, vor accepta sa deconteze interventiile medicale real... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro