De ce le place romilor sa se afiseze cu aurul la gat: "Asa cum multi se lauda cu doctorate, ei se lauda cu aur, pentru a arata ca au cu ce"

De ce le place romilor sa se afiseze cu aurul la gat:

Desi statisticele arata ca majoritatea romilor din Romania traiesc intr-o saracie lucie, exista si comunitati, deloc de neglijat, in care romii au averi pe care cu greu le pot justifica, traind in adevarate palate sau conducand masini de zeci de mii de euro. Iubirea romilor pentru aur este catalogata de consilierul pe probleme de romi de la Prefectura Iasi, Elena Motas, care fiind mai degraba o modalitate de a se fali.

acum 83 luni (19 Apr 2016)

Imaginile cu romii care se afiseaza cu kilograme de aur la gat a starnit dintotdeauna controverse in randul societatii romanesti. Desi statisticele arata ca majoritatea romilor din Romania traiesc intr-o saracie lucie, exista si comunitati, deloc de neglijat, in care romii au averi pe care cu greu le pot justifica, traind in adevarate palate sau conducand masini de zeci de mii de euro.

Iubirea romilor pentru aur este catalogata de consilierul pe probleme de romi de la Prefectura Iasi, Elena Motas, care fiind mai degraba o modalitate de a se fali. Probabil vor sa compenseze si lipsa de educatie cu bogatia pe care o arata", a precizat pentru "Adevarul" Elena Motas.

Consilierul de la Prefectura Iasi vorbeste si despre confiscarile facute de comunisti, in 1947, atunci cand tiganii au ramas fara aur.

Iubirea pentru aur, amintita si de Dimitrie Cantemir

Cel mai adesea, romii isi afiseaza cantitatile de aur pe care le detin atunci cand organizeaza evenimente cu puternic impact social in comunitatile de care apartin. In judetul Iasi, de pilda, exista doua comunitati de romi importante, la Grajduri si la Ciurea, acolo unde majoritatea romilor traiesc pe picior mare, adunand averi consistente din negotul cu fier sau evaziune fiscala.

Liderii acestor comunitati au ajuns in ultimii ani invitati de seama ai unor emisiuni de tip tabloid, ocazii cu care si-au etalat cantitatile de aur pe care le detin. O nunta a fiicei bulibasei din Grajduri, Ferdinant Stanescu, in prezent in arest, a fost un exemplu perfect al iubirii pentru aur a tiganilor, invitatii afisandu-se la gat cu salbe groase din aur, iar mirii primind in dar cateva kilograme de metal pretios. Romii erau cei care aveau rolul de a aduna aurul din rauri, tot ei fiind cei care il curatau si prelucrau. "Caci aceste paraie, avand albia ingusta, deseori umpluta peste masura de apa zapezilor topite sau a ploilor, se varsa peste maluri, iar du... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro