De ce le este frica bogatilor lumii

De ce le este frica bogatilor lumii

De altfel, o serie de studii a aratat ca din punct de vedere psihologic placerea oferita de consum se diminueaza in timp si depinde in mod esential de punctul de referinta al fiecaruia. Pe de alta parte, primii trebuie sa faca o tranzitie grea de la cea de om care munceste zi de zi la o lume in care munca devine optionala, o lume in care prietenii de-o viata dispar, iar altii, de regula atrasi de bogatie, apar. Bogatii cu averi mostenite afiseaza ceea ce se numeste "aroganta privilegiatului", etaland masini extrem de scumpe si o lejeritate in a-si afisa stilul de viata stralucitor, dar pe de alta parte exista o mare parte din acestia chinuiti de teama ca nu au motivatia de a realiza ceva in viata sau ca vor ramane pentru totdeauna in umbra parintilor.

acum 70 luni (29 Dec 2014)

"Banii nu aduc fericirea" este concluzia generala la care pare ca s-a ajuns in urma celui mai complex studiu centrat pe viata bogatilor, realizat in ultimul secol. Intitulat "The Joys and Dilemmas of Wealth" ("Bucuriile si dilemele bogatiei"), rezultatele studiului desfasurat de Fundatia Gates in ultimii patru ani inca nu au fost facute publice in intregime, dar in mare parte au fost oferite ziarului american "The Atlantic". Celor 165 de respondenti instariti care au acceptat sa participle la studiu le-a fost garantata anonimitatea, iar intregul raport urmeaza sa fie prezentat in urmatoarele luni.

Proiectul Fundatiei Gates a presupus ca bogatii selectati sa raspunda cu sinceritate la intrebari legate de felul in care prosperitatea le-a schimbat viata, atat lor cat si copiilor lor. Surprinzator, studiul a aratat ca desi sunt oameni extrem de bogati, care nu ar trebui sa duca grija zilei de maine, cei mai multi s-au declarat nemultumiti de averea personala. De altfel, mare parte din ei nu se considera asigurati din punct de vedere financiar si, in medie, si-ar dori cu un sfert mai multa avere decat poseda. Unul dintre respondenti, mostenitorul unei averi fabuloase, a punctat ca nu se va simti linistit financiar decat atunci cand va avea 1 miliard de dolari in banca.

Pentru multi dintre noi astfel de plangeri par absurde, dar asa cum organismul uman nu a evoluat suficient pentru a face fata accesului facil la abundenta alimentara, bogata in grasimi si zaharuri, si vom tanji la un hamburger chiar si cand nu avem nevoie, mintea umana nu a evoluat, aparent, nici ca sa faca fata banilor in exces, asa ca vom dori si mai multi chiar si dupa ce avutia va deveni mai degraba o povara decat un motiv de fericire si confort, noteaza The Atlantic.

De altfel, o serie de studii a aratat ca din punct de vedere psihologic placerea oferita de consum se diminueaza in timp si depinde in mod esential de punctul... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro