De ce l-au inchis comunistii pe Noica. A fost condamnat la 25 de ani pentru "uneltire contra oranduirii sociale"

De ce l-au inchis comunistii pe Noica. A fost condamnat la 25 de ani pentru

Constantin Noica a fost acuzat de catre comunisti de uneltire impotriva ordinii de stat, raspandirea de manuscrise cu caracter dusmanos si a cartilor legionarilor fugiti din tara, precum si de ascultarea de posturi de radio straine cu comentarii dusmanoase la adresa regimului. Acesta a fost condamnat la 25 de ani de inchisoare de munca silnica, din care executa doar sase ani de detentie la Jilava.

acum 32 luni (12 Dec 2017)

Constantin Noica (1909 - 1987) a fost un filozof roman nascut in comuna Vitanesti, judetul Teleorman. Acesta a fost elev al Liceului "Spiru Haret" din Bucuresti, in timp ce era elev de liceu, Noica debutand in revista unitatii de invatamant cu mai multe eseuri. Dupa terminarea liceului, Constantin Noica urmeaza cursurile Facultatii de Filosofie si Litere din Bucuresti, unde il are ca si profesor pe filozoful Nae Ionescu.

La intoarcerea in tara, filozoful roman incepe sa fie persecutat de catre comunisti. Astfel, intre 1949 si 1958, Constantin Noica nu are dreptul de a-si parasi domiciliul din Campulung Muscel.

La data de 11 decembrie 1958, Constantin Noica a fost arestat, intr-o perioada in care mai multi intelectuali ai vremii, printre care ii amintim pe Dinu Pillat, Pastorel Teodoreanu, Alexandru Paleologu sau Nicu Steinhard, au fost bagati dupa gratii.

Constantin Noica a fost acuzat de catre comunisti de uneltire impotriva ordinii de stat, raspandirea de manuscrise cu caracter dusmanos si a cartilor legionarilor fugiti din tara, precum si de ascultarea de posturi de radio straine cu comentarii dusmanoase la adresa regimului.

Acesta a fost condamnat la 25 de ani de inchisoare de munca silnica, din care executa doar sase ani de detentie la Jilava. Pana la decesul sau din 1987, filozoful a fost atent monitorizat de securitatea comunista.

"Azi ni se pare neverosimil ca volumul acesta speculativ, atat de fin in aticismul frazelor sale, sa aiba soarta pe care a avut-o in decembrie 1958, cand a devenit unul dintre capetele de acuzare in procesul intentat lui Noica. Asa se face ca cele doua carti pe care le va scrie pe marginea operei lor nu sunt compendii intesate cu sterpe comentarii de lectura, ci carti de creatie proprie. Fenomenologia spiritului de Hegel nu mai este citita azi aproape de nimeni. S-o citim cu convingerea ca, in zilele noastre, nim... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro