De ce ingheata Marea Neagra? Imagini de poveste cu iernile de altadata de la Constanta

De ce ingheata Marea Neagra? Imagini de poveste cu iernile de altadata de la Constanta

Astfel, popular, punctele cardinale erau denumite chiar si de romani astfel: Estul - Rasarit, Vestul - Apus, Nordul Miazanoapte (locul de unde vine intunericul/frigul) iar Sudul-Miazazi (locul de unde vine lumina/caldura). Valorile de salinitate se incadreaza intre 10 - 22 la mie, fata de 35 la mie cat are, de exemplu, Marea Mediterana.

acum 89 luni (1 Jan 2017)

Marea Neagra, mereu schimbatoare, a ramas un mister pentru cei care au privit-o din cele mai vechi timpuri. Numele de "Mare Neagra" dat de turci provine din asocierea pe care o faceau popoarele antichitatii si evului mediu, intre punctele cardinale si culori si fenomene meteorologice. Astfel, popular, punctele cardinale erau denumite chiar si de romani astfel: Estul - Rasarit, Vestul - Apus, Nordul Miazanoapte (locul de unde vine intunericul/frigul) iar Sudul-Miazazi (locul de unde vine lumina/caldura).

Cea mai scazuta valoare a fost inregistrata la Constanta in anul 1929, cand mercurul din termometru a scaut pana la minus 25 de grade Celsius, insa ierni grele au mai fost si in 1954, 1963, 1985 sau 2006. O data la zece ani se intampla ca apa marii sa inghete chiar si cateva sute de metri fata de tarm, cum s-a intamplat in 2006 sau 2010. Marea Neagra ingheata pentru ca este una dintre cele mai slab salinizate mari de pe Glob. Valorile de salinitate se incadreaza intre 10 - 22 la mie, fata de 35 la mie cat are, de exemplu, Marea Mediterana. Cum explica specialistii misterele din zona Sabla si Insula Serpilor

Curiozitati despre Marea Neagra: in locul unde a fost potopul lui Noe zac orase scufundate si bantuie pesti ciudati

FOTO Zapezile de altadata. Constanta a fost o mica Siberie

FOTO Imagini de basm de pe faleza Constantei. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro