De ce ingheata Marea Neagra? Imagini de poveste cu iernile de altadata de la Constanta
Astfel, popular, punctele cardinale erau denumite chiar si de romani astfel: Estul - Rasarit, Vestul - Apus, Nordul Miazanoapte (locul de unde vine intunericul/frigul) iar Sudul-Miazazi (locul de unde vine lumina/caldura). Valorile de salinitate se incadreaza intre 10 - 22 la mie, fata de 35 la mie cat are, de exemplu, Marea Mediterana.
Marea Neagra, mereu schimbatoare, a ramas un mister pentru cei care au privit-o din cele mai vechi timpuri. Numele de "Mare Neagra" dat de turci provine din asocierea pe care o faceau popoarele antichitatii si evului mediu, intre punctele cardinale si culori si fenomene meteorologice. Astfel, popular, punctele cardinale erau denumite chiar si de romani astfel: Estul - Rasarit, Vestul - Apus, Nordul Miazanoapte (locul de unde vine intunericul/frigul) iar Sudul-Miazazi (locul de unde vine lumina/caldura).
Cea mai scazuta valoare a fost inregistrata la Constanta in anul 1929, cand mercurul din termometru a scaut pana la minus 25 de grade Celsius, insa ierni grele au mai fost si in 1954, 1963, 1985 sau 2006. O data la zece ani se intampla ca apa marii sa inghete chiar si cateva sute de metri fata de tarm, cum s-a intamplat in 2006 sau 2010. Marea Neagra ingheata pentru ca este una dintre cele mai slab salinizate mari de pe Glob. Valorile de salinitate se incadreaza intre 10 - 22 la mie, fata de 35 la mie cat are, de exemplu, Marea Mediterana. Cum explica specialistii misterele din zona Sabla si Insula Serpilor
Curiozitati despre Marea Neagra: in locul unde a fost potopul lui Noe zac orase scufundate si bantuie pesti ciudati
FOTO Zapezile de altadata. Constanta a fost o mica Siberie
FOTO Imagini de basm de pe faleza Constantei. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro