De ce in Romania o autostrada se construieste in 10 ani

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, in sedinta de guvern, ca tara noastra si-a achitat datoria fata de FMI si ca nu mai are nevoie de niciun ban de la institutiile financiare internationale, insa considera ca un nou acord cu FMI si Comisia Europeana ar fi un lucru bun "intr-o perioada framantata pentru regiune si Europa".

acum 103 luni (17 Sep 2015)

Reprezentantul Fondului Monetar International (FMI) in Romania, Guillermo Tolosa, spune ca una dintre problemele mari ale tarii noastre este infrastructura precara si de aceea statul trebuie sa dea drum la cheltuielile de investitii.

Tolosa sustine ca lipsa prioritizarii proiectelor si nu a banilor au adus tara noastra in situatia de a construi o autostrada in 10 ani. "Problema cea mare este ca nu exista o strategie si o prioritizare a proiectelor.

"Pe de alta parte, Romania este un loc unde este bine sa faci afaceri, dar aici apar cateva probleme, cum ar fi arieratele. Romania a progresat foarte mult, dar inca exista o poveste cu un investitor sau un contractor strain care nu a fost platit, chiar si dupa o hotarare judecatoreasca. Aceste povesti sunt ceva izolat, reprezinta o problema marunta, nu afecteaza toate contractele de investitii, dar informatiile se raspandesc rapid si ajuta sa se formeze aceasta imagine - daca te duci in Romania, nu-ti iei banii inapoi. Si de ce sa te duci sa investesti resurse intr-o tara daca nu-ti iei banii inapoi?

Si nu in ultimul rand, reprezentantul institutiei financiare internationale a vorbit despre evaziunea fiscala si despre slaba colectare a taxelor si impozitelor ca o frana in calea cresterii economice a tarii.

FMI nu a primit inca o solicitare din partea Romaniei pentru incheierea unui nou acord, dar daca se va primi o astfel de solicitare, cererea va fi analizata, urmand ca noua intelegere sa fie insa diferita de celelalte de pana acum, a aratat Guillermo Tolosa. Actualul acord cu institutiile financiare internationale, in valoare de 4 miliarde euro, are un caracter preventiv si expira la finalul lunii septembrie, insa fara succes, deoarece Executivul nu si-a indeplinit toate obligatiile asumate. Tolosa a precizat ca Executivul a achitat integral imprumutul contractat de la FMI, iar BNR mai are de platit trei rate, ultima fiind programata in ianuarie.

Premierul Victor Ponta a dec... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro