De ce imunitatea parlamentara are toate sansele sa fie pastrata, cel putin pana in 2016: "DNA nenoroceste omul!"

De ce imunitatea parlamentara are toate sansele sa fie pastrata, cel putin pana in 2016:

Procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat, miercuri seara, la Digi24, ca nu este normal ca un vot politic sa se substituie justitiei si i-a criticat pe alesi pentru ca fac scut in fata cererilor procurorilor. "Pentru a schimba legea raspunderii ministeriale ar trebui modificata si o decizie a Curtii, care a spus ca ministrii si fostii ministri trebuie sa aiba o oarecare protectie pentru ca poti sa fii ministru o luna de zile si sa te trezesti apoi cu 30 de sesizari", a aratat Nicolicea. Decizia despre care vorbeste Nicolicea dateaza din 1999 si spune ca, in privinta mandatului de membru al Guvernului, Constitutia nu a instituit imunitatea parlamentara, ci o alta masura de protectie: conditionarea dreptului de a cere urmarirea penala pentru fapte savarsite in timpul actului de guvernare.

acum 77 luni (9 Apr 2015)

Procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat, miercuri seara, la Digi24, ca nu este normal ca un vot politic sa se substituie justitiei si i-a criticat pe alesi pentru ca fac scut in fata cererilor procurorilor. Daca vorbim de solicitari de arestare preventiva, atunci avem un tratament preferential in favoarea parlamentarilor. Un cetatean care nu e parlamentar si care comite acelasi gen de fapta poate fi arestat oricand. Un parlamentar poate comite orice fapta de coruptie pentru ca Parlamentul poate proteja si nu voteaza arestarea preventiva.

Desi, teoretic, Parlamentul a inceput un nou proces de revizuire a Constitutiei, este putin probabil ca eliminarea prevederilor referitoare la imunitate sa fie inclusa in proiectul Legii fundamentale. Desi cei mai multi se feresc sa se pronunte clar in favoarea acestei masuri de protectie, aceia care se opun cererilor Justitiei capata tot mai mult curaj.

De pilda, senatoarea PC Cristiana Anghel a declarat, pentru "Adevarul", ca este ferm impotriva eliminarii imunitatii.

"Daca eliminam imunitatea parlamentara, sa o eliminam si pe cea a procurorilor si cea judecatorilor. 128 de oameni au fost achitati in 2014 dupa 8-9 ani de dosare.

La randul lui, alesul PSD Adrian Solomon sustine ca vointa poporului este ca alesii sa beneficieze de imunitate, iar asta se vede in textul actualei Constitutii.

CCR ar putea bloca din nou revizuirea Constitutiei

Chiar daca alesii ar ajunge la un consens si ar decide eliminarea imunitatii parlamentare in proiectul viitoarei Constitutii, sunt sanse ca acesta sa pice la CCR, din cu totul alte motive.

Curtea Constitutionala a transmis, prin Decizia 682 din 2012, ca este obligatorie respectarea rezultatului referendumului din 2009, cand romanii au optat pentru un Parlament unicameral si un numar maxim de 300 de parlamentari. Daca al... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro