De ce imprumuta bani pensionarii: de la cadouri la ajutor pentru afacerile copiilor

De ce imprumuta bani pensionarii: de la cadouri la ajutor pentru afacerile copiilor

Aceasta e un infima, de 1% din venitul pe care pensionarul il are, pe baza cuponului de pensie pe care il prezinta la inscriere, plus, lunar, inca 2 lei lunar, ajutor de inmormantare. Nu e mult, dar pentru un membru cu vechime de 10 ani la noi, se aduna 240 lei, bani suplimentari pe langa ajutorul de deces primit de la Casa de Pensii.

acum 63 luni (16 Nov 2017)

Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) este o institutie nebancara destinata celor care au iesit la pensie. In judetul Satu Mare, Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor are peste 10.400 de membri, oameni care isi platesc lunar cotizatia.

"Prima conditie pentru a deveni membru CARP si pentru a pastra acest statut este de a-si plati cotizatia. Aceasta e un infima, de 1% din venitul pe care pensionarul il are, pe baza cuponului de pensie pe care il prezinta la inscriere, plus, lunar, inca 2 lei lunar, ajutor de inmormantare. Noi oferim inapoi tot fondul care se aduna la membrul nostru, oricand doreste, iar acel ajutor de imprumut se cumuleaza si se ofera familiei atunci cand membrul nostru decedeaza. Nu e mult, dar pentru un membru cu vechime de 10 ani la noi, se aduna 240 lei, bani suplimentari pe langa ajutorul de deces primit de la Casa de Pensii. Revenind la cotizatii, cei care au de platit 10 lei cotizatie pe luna, cu tot cu ajutorul de deces, e mult deja, sunt considerati membrii bogati", afirma directorul CARP, Marisca Lucian.

Lunar, intre 300 si 400 de persoane se adreseaza celor de la CARP pentru a solicita imprumuturi. Acestea sunt acordate instant celor care nu solicita o suma mai mare decat depozitul pe care il au, sau cu ajutorul unui sau a doi giranti, pentru cei care scot sume mari. Numarul acestora va cunoaste o crestere in aceasta perioada, sezonul rece fiind unul in care pensionarii in special, au nevoie de bani pentru incalzire, Craciun si cadouri pentru cei dragi. "Pentru cei care scot sume care se incadreeaza in depozitul pe care il au, le oferim pe loc. Cei care doresc un imprumut de 10.000-15.000, le solicitam unul sau doi giranti, pentru a avea o siguranta ca se va plati. A venit cineva si a solicitat o suma mai mare si am intrebat-o pe doamna ca de ce nu o ajuta copiii, moment in care mi-a spus ca pentru ei scoate banii. Ei au SRL-uri, au afaceri care nu merg prea bine si atunci parintii vin si scot un imprumut, de obicei... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro