De ce il va sacrifica Putin pe Bashar al-Assad. Ciocnirea dintre interesele lui Putin si cele ale lui Erdogan in Siria

Su-34 Fullback), elicopterele de atac Mi-24 Hind (folosite in Afganistan in anii 80), transportoarele blindate BTR-82A si tancurile T-90 (protejate de bateriile de rachete S-300, Tor M1 si Pantir S1 alaturi de S-400) fortele speciale si infanteria marina au intervenit la finalul lui septembrie in sprijinul regimului lui Assad, al fortelor Hezbollah si a armatei regulare iraniene ultimul obiectiv a fost o negociere cu Occidentul (ii numim pe presedintele Obama si pe Cancelarul german Angela Merkel) pe tema viitorul Ucrainei. Nu stim cat de adevarata este o astfel de informatie, dar putem sa ne uitam in istoria relatiilor dintre serviciile de informatii ale fostului lider de la Bagdad, Saddam Husseini, actualul ISIS care are in conducere ofiteri din aparatul de informatii si contrainformatii a lui Saddam si fostul KGB actualul FSB, de fapt FSV (serviciul de informatii extern). Urmare a inlaturarii de la putere a lui Hussein, a aparitiei al-Qaida din Irak si ulterior a organizatiei ISIS, organizatie alimentata de nemultumirea sunitilor irakieni fata de guvernul siit din Bagdad, multi dintre comandantii ISIS (incluzandu-i pe cei care se ocupa de planurile teroriste operationale din exterior) au fost extrasi dintre oamenii loiali lui Saddam Husseini atat cei care lucrau pentru partid cat si cei care lucrau pentru serviciile de informatii. La finele lui 1973 Hussein si Iuri Andropov, seful KGB de la acea vreme, au semnat un acord secret intre serviciile de informatii ce asigura modernizarea Serviciului de Securitate Intern al Irakului (A.M.N) prin implementarea de metode sofisticate de interogare si echipament special de interceptare a comunicatiilor, pregatirea personalului irakian de catre specialisti KGB/GRU in URSS, acorduri de asisenta operationala si sprijin logistic pentru agentii sovietici care operau in zone unde sovieticii nu aveau relatii diplomatice. In acest joc Primakov a avut un rol de operativ in transmiterea de fonduri catre partidul comunist irakian si chiar catre Saddam (in perioada 1960-1970) iar dupa 1997 a avut un rol de primitor de fonduri de la Saddam (in 1997 GCHQ-unitatea de informatii a Marii Britanii /Signals Intelligence - a interceptat un transfer bancar care detalia o suma de 800 mii de dolari primita de Primakov de la adjunctul primului ministru Tariq Aziz).

acum 55 luni (12 Dec 2015)

Nimic nu leaga, la prima vedere, invazia si anexarea Crimeei de ceea ce se intampla in Orientul Mijlociu, in afara, poate, de cautarea unui rol important al Moscovei pe arena internationala sau o intelegere intre Federatia Rusa si Occident pentru ridicarea sanctiunilor impuse dupa declansarea crizei ucrainene. De cand avioanele de vanatoare si de bombardament (11 buc. Su-34 Fullback), elicopterele de atac Mi-24 Hind (folosite in Afganistan in anii 80), transportoarele blindate BTR-82A si tancurile T-90 (protejate de bateriile de rachete S-300, Tor M1 si Pantir S1 alaturi de S-400) fortele speciale si infanteria marina au intervenit la finalul lui septembrie in sprijinul regimului lui Assad, al fortelor Hezbollah si a armatei regulare iraniene ultimul obiectiv a fost o negociere cu Occidentul (ii numim pe presedintele Obama si pe Cancelarul german Angela Merkel) pe tema viitorul Ucrainei.

Situatia actuala

O analiza pe scurt ne releva urmatoarele: Rusia nu se va implica in operatiuni terestre altele decat cele ale fortelor speciale, deocamdata, preferand sa conduca coalitia formata din fortele armate siriene, Hezbollah si fortele militare iraniene impotriva opozantilor lui Assad si a ISIS. In aceste conditii Moscova controleaza termenii stabilirii pacii si a tranzitiei in Siria punandu-si deoparte proprietatile militare (baza navala Tartus, aeroportul si portul Latakia) de la Marea Mediterana.

Interventia Moscovei in Siria este prin ea insasi un obiectiv final care incearca in primul rand desconsiderarea SUA si a NATO, protejarea unui aliat fara de care influenta in Orientul Mijlociu ar fi ca si inexistenta, dar si constituirea unei aliante siite care sa ameninte statele din Golf.

Este o paradigma care a fost devoalata de atacul terorist de la Paris din 13 noiembrie. La discutia din 20 octombrie de la Kremlin, presedintele Putin i-a transmis protejatului sau de la Damasc, faptul ca dupa tranzitie exista posibilitatea ca el s... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro