De ce ii afecteaza depresia mai mult pe barbatii romani

De ce ii afecteaza depresia mai mult pe barbatii romani

La sfarsitul lunii iunie Asociatia Romana de Psihiatrie si Psihoterapie (ARPP) si Alianta Romana de Preventie a Suicidului (ARPS) au informat publicul ca frecventa cazurilor de suicid la tinerii de 15 - 19 ani este cu circa 50% peste media europeana si cu 21% mai mare la adultii romani in varsta de 50 - 54 de ani. Grupuri vulneabile: adolescentii si barbatii trecuti de 50 de ani In Romania psihoterapia a fost introdusa doar de anul acesta in pachetul de baza al servicilor de sanatate. In cazul grupei de varsta 50 - 54 de ani, Romania are o rata de 22 de sinucideri la 100.000 de locuitori pentru ambele sexe, comparativ cu 18,3 media europeana. O alta explicatie pentru rata suicidului mai mare in randul barbatilor intre 50 si 54 de ani este de natura economica, iar criza aducatoare de nesiguranta economica si somaj a dat o lovitura grea rolului traditional al barbatului ca furnizor de resurse de viata pentru familie. "Pot sa confirm ca exista un sector populational cuprins intre 40 si 50 de ani (un procent estimat de peste 39% din totalul somerilor), cu vechime in munca in medie in jurul a 20 de ani, cu un nivel mediu de calificare, major afectat.

acum 61 luni (29 Jul 2015)

> In Romania azi doua milioane de persoane s-au impiedicat undeva in mersul vietii si s-au prabusit in depresie, purtand si rusinea caderii intr-o societate care stigmatizeaza boala psihica. Cifra vine de la Organizatia Mondiala a Sanatatii si este completata sumbru de cifrele legate de rata suicidului. La sfarsitul lunii iunie Asociatia Romana de Psihiatrie si Psihoterapie (ARPP) si Alianta Romana de Preventie a Suicidului (ARPS) au informat publicul ca frecventa cazurilor de suicid la tinerii de 15 - 19 ani este cu circa 50% peste media europeana si cu 21% mai mare la adultii romani in varsta de 50 - 54 de ani. Asociatia Romana de Psihiatrie si Psihoterapie a solicitat Ministerului Sanatatii finantare pentru primul pas al unui program national care sa imbunatateasca abordarea terapeutica a pacientilor cu risc suicidar sporit.

Astazi semnalmentele depresiei si ale unor tulburari de granita sunt poate mai cunoscute decat ale presedintelui rus Vladimir Putin. Le-au facut celebre dramele vedetelor hollyoodiene: depresia lui Owen Wilson sau a lui Gwyneth Paltrow, sinuciderile lui Heath Ledger si Robin Williams, tulburarile bipolare de care sufera Lars von Trier, Catherine Zeta Jones sau Jean-Claude Van Damme, moartea prin supradoza de droguri a lui Kurt Cobain, Whitney Houston si Philip Seymour Hoffman. Cartea lui Andrew Solomon, "Demonul Amiezii: o anatomie a depresiei", tradusa si in limba romana si vanduta azi si pe OLX. Si poate si de acel "nu-mi pasa daca traiesc sau mor" din piesa Coma. La mii de km distanta, in Buthan, a fost dezvoltat un indice al Fericirii Interne Brute (Gross National Hapiness) si creata o comisie guvernamentala care se ocupa cu dezvoltarea de politici publice pentru "un echilibru armonios intre starea materiala si nevoile spirituale, emotionale si culturale ale societatii". Starea de fericire a populatiei este luata la fel de in serios precum PIB-ul, inflatia sau somajul. L-am gasit, si-a spus dupa zile de cautari, si i-a cerut farm... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro