De ce heliul subtiaza vocea? Explicatia stiintifica si pericolele gazului

De ce heliul subtiaza vocea? Explicatia stiintifica si pericolele gazului

Intr-o camera unde temperatura este de 20 de grade Celsius, sunetul are o viteza de 344 de metri pe secunda prin aer si de 927 de metri pe secunda prin heliu. De asemenea, e important sa nu inhalati heliul din recipiente sub presiune pentru ca acesta vine cu o viteza foarte mare si poate provoca daune tesutului pulmonar sau sa trimita o masa extrem de mica de gaz in sange, care ar putea sa provoace un atac cerebral.

acum 88 luni (6 Mar 2015)

Heliul este un gaz foarte usor, avand numarul atomic 2. Temperatura lui de fierbere este de 268,9 de grade Celsius, printre cele mai joase dintre toate elementele. De asemenea, este al doilea cel mai abundent element din Univers, dupa hidrogen. Dar de ce iti face heliul vocea mai amuzanta? De ce heliul subtiaza vocea? Acestea vibreaza cand sunt atinse de aer si aceasta vibratie excita moleculele de aer din tractul vocal, emitand anumite frecvente.

De ce heliul subtiaza vocea? Efectul gazului asupra vocii

Aerul din camera din care vorbesc majoritatea oamenilor, scrie Mental Floss, e format din 78,08% azot, 20,95% oxigen, 0,93% argon si 0,038% dioxid de carbon.

Azotul are o masa de sapte ori mai mare decat heliul. Astfel, pentru ca heliul este un gaz forte usor, mai usor decat aerul, sunetele travereaza mai rapid un aer format din heliu.

Intr-o camera unde temperatura este de 20 de grade Celsius, sunetul are o viteza de 344 de metri pe secunda prin aer si de 927 de metri pe secunda prin heliu. Cand inhalam heliul, schimbam tipul moleculelor de gaz care trec prin tractul vocal si marim viteza vocii noastre.

Multa lume considera ca atunci cand inhalam heliu, corzile vocale vibreaza la o frecventa mai mare, dar aceasta nu se schimba. De fapt, timbrul se schimba, pentru ca heliul circula mai rapid si schimba rezonanta tractului vocal, facandu-l mai responsiv la sunete de inalta frecventa.

De ce heliul subtiaza vocea?

Heliul poate provoca asfixiere dupa cateva minute de inhalare. De asemenea, e important sa nu inhalati heliul din recipiente sub presiune pentru ca acesta vine cu o viteza foarte mare si poate provoca daune tesutului pulmonar sau sa trimita o masa extrem de mica de gaz in sange, care ar putea sa provoace un atac cerebral. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro