De ce fugim de raspundere. "Un astfel de om va cauta paravane, filtre si persoane care sa scoata castanele din foc pentru el"

De ce fugim de raspundere.

Raspunderea poate fi interioara, cand o persoana considera ca trebuie sa isi faca autocritica pentru actiunile sale, si exterioara, cand raspunde in fata altor persoane sau institutii pentru ceea ce face la serviciu sau in societate. Asumarea raspunderii are si parti frumoase, dar si parti mai putin placute, insa odata ce te decizi sa actionezi in aceasta directie, vei constata ca te vei elibera de orice fel de constrangeri, in special de cele de ordin moral, in sensul de a te invinovati pentru ca ai refuzat sa fii responsabil in anumite situatii.

acum 32 luni (3 Dec 2017)

Raspunderea poate fi interioara, cand o persoana considera ca trebuie sa isi faca autocritica pentru actiunile sale, si exterioara, cand raspunde in fata altor persoane sau institutii pentru ceea ce face la serviciu sau in societate.

"Cand analizam o persoana care nu-si asuma raspunderea, vorbim in general de o persoana slaba, care prefera ca altii sa ia deciziile in ceea ce o priveste pentru ca intr-o situatie limita sa poata avea pe cine da vina. Daca nu isi asuma raspunderea la serviciu, unde petrece 8-10 ore pe zi, e ca un fel de antrenament si pentru ceea ce face apoi si in familie", explica psihologul Stelian Chivu.

Cauzele fugii de responsabilitate sunt multiple, pornind de la lipsa de energie, desi poate parea putin plauzibil, si pana la lipsa exercitiului de a fi responsabil.

Cat conteaza lipsa educatiei in neasumarea raspunderii

Cand vorbim de asumarea raspunderii, aceasta se intampla acum, in prezent, ori persoanele in cauza nu vor sau nu pot sa faca fata unei astfel de poveri, mai ales daca au in spate o intreaga experienta in evitarea responsabilitatii pentru ceea ce fac.

In spatele acestui refuz de asumare a raspunderii nu sta neaparat o frica, ci este vorba si de o lipsa de educatie, spun specialistii. Prin urmare, primul pas pe care trebuie sa il faca cei care au o problema pe aceasta zona este sa constientizeze ca nu este in regula ceea ce fac. Exista si multe persoane care nu isi asuma raspunderea pentru ceea ce fac din cauza fricii, frica de ceea ce ti se poate intampla pentru ce ai facut sau nu ai facut, insa poti alege sa o lasi sa te domine sau poti invata sa o depasesti", detaliaza psihologul Stelian Chivu.

Multiplicarea prin propriul exemplu

Daca isi va spune ca odata ce va face asta, va fi gasita drept tap ispasitor de toti cei din jur si nimic bun nu va iesi din asta, atunci lucru... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro