De ce filmul "Terminator" nu este un science fiction, ci un documentar

De ce filmul

> Acest articol isi propune sa exploreze patru motive, care - cred eu - ar trebui sa determine o reflectie serioasa asupra problemei inteligentei artificiale: Ubicuitatea dispozitivelor inteligente si conceptul de "Internet of Things" Cursa pentru obtinerea autonomiei totale a robotilor Robotica + 3D bioprinting = oameni sintetici Lipsa unei reglementari in domeniul inteligentei artificiale Este anul 2015. Nest reprezinta un pas urias inspre ideea de casa a viitorului, specialitatea companiei fiind termostate inteligente, detectoare de fum, sisteme de supraveghere video si functii de stocare in cloud. Daca adaugam aici si Android@Home, un proiect prin care dispozitivele Android vor deveni telecomenzi pentru controlul luminilor, reglarea temperaturii sau a volumului muzicii ambientale si ne gandim ca aceeasi tehnologie este folosita de catre Hasbro pentru a construi jucarii care inteleg cand posesorul este vesel sau trist, cat de departe ne aflam cu adevarat de "Internet of Things"? Motivul nu este greu de inteles, cea mai scumpa drona (MQ-9) costand 12 miliarde de dolari, fata de suma de 180 de miliarde de dolari pe care guvernul trebuie sa o cheltuie pentru constructia unui avion de lupta F-35, la care se adauga si costurile de mentenanta. Armata americana experimenteaza inca din 2007 vehicule precum tancul autonom Crusher (nume de cod MULE) pentru transportul de soldati pe teren accidentat si capabil de a fi echipat cu mitraliere sau lansatoare de grenade. Robotica + 3D bioprinting = oameni sintetici Un model mai vechi de terminator, T-600 era acoperit de piele din cauciuc, ceea ce il facea usor de depistat de catre oameni. Cu o asemenea putere de procesare, capacitate de data mining si supraveghere sporita, cat de aproape suntem de o tehnocalipsa?

acum 111 luni (8 Jul 2015)

>

Acest articol isi propune sa exploreze patru motive, care - cred eu - ar trebui sa determine o reflectie serioasa asupra problemei inteligentei artificiale: Ubicuitatea dispozitivelor inteligente si conceptul de "Internet of Things" Cursa pentru obtinerea autonomiei totale a robotilor Robotica + 3D bioprinting = oameni sintetici Lipsa unei reglementari in domeniul inteligentei artificiale

Este anul 2015. Ne amintim tot mai greu ca Antonio Banderas a purtat candva masca lui Zorro, ca am vazut o femeie cu trei sani, ca viata noastra este doar o simulare pe calculator sau ca Will Smith ne-a salvat pe toti de la invazia extraterestrilor. avem nevoie de panorame extravagante, de cultura subterana, cu masini tunate si curse ilegale si de un James Bond sobru si brutal, care si-a pierdut rafinamentul si umorul. Suntem invatati sa privim inainte, sa acceptam cu un entuziasm firesc progresul tehnologic, sa nu dam prea multa importanta lectiilor trecutului, precum un elev, aflat in plina rebeliune pubertara, prea incapatanat pentru a asculta de altceva in afara de propriile porniri hormonale.

In aceasta era, care ne convinge sa ne luam mult prea in serios, un film precum "Terminator Genisys" reprezinta o gura de aer proaspat. Ignorand recenziile nefavorabile, talmes-balmesul cronologic cu care filmul a complicat inutil mitologia "Terminator", stangacia cu care trailer-ul a dezvaluit cele mai importante momente "suprinzatoare" si jocul actoricesc neconvingator din partea lui Jai Coutney si a lui Khaleesi Emilia Clarke, am intrat in sala de cinema cu aceeasi emotie a pustiului care auzea pentru prima data "Hasta la vista, baby", cu multi ani in urma.

Nu doar ca mi-a placut, dar am realizat ca tema seriei "Terminator", creata cu aproape un deceniu inainte de explozia internetului, este putin mai actuala decat ne-ar placea sa ne imaginam.

Premisa acestei fabule moderne este ca oamenii au ajuns dependenti de masinarii, au cons... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro