De ce faimosul articol 50 devine o ancora a Marii Britanii de negociere cu Uniunea Europeana

De ce faimosul articol 50 devine o ancora a Marii Britanii de negociere cu Uniunea Europeana

In contexul in care Irlanda de Nord, mai exact tabara catolica, este cu un ochi spre Irlanda si cu unul spre Uniunea Europeana, deloc interesata de restul Marii Britanii, locuitorii Gibraltarului sunt infricosati de ideea izolarii de Europa, iar locuitorii Londrei sunt in mare parte extrem de nemultumiti de rezultatul referendumului, proaspatul edil al metropolei, "imigrantul" Sadiq Khan cerand mai multa autonomie pentru a putea face fata incertitudinii economice generate de votul favorabil iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana, toate strategiile Angliei duc spre un punct comun, o tergiversare a activarii articolului 50, de iesire din Uniunea Europeana.

acum 43 luni (29 Jun 2016)

>

De ce? Pentru ca vor sa protejeze cu orice pret zona euro si proiectul comunitar per ansamblu, incertitudinea generata de Regatul Unit devenind o carie pentru Europa, cat si faptul ca liderii europeni au realizat ca articolul 50 devine o ancora de negociere a Marii Britanii cu Uniunea Europeana!

Aceasta strategie de negociere a mai devenit si mai predictibila, dupa ce marti, David Cameron a afirmat la summit-ul european de la Bruxelles, ca nu regreta ca a organizat referendumul, insa nici nu-si asuma sa activeze articolul 50, premierul britanic, mai completand ca o reforma a regulilor de libera circulatie a persoanelor in Uniunea Europeana reprezinta "cheia" relatiilor dintre Marea Britanie si continent.

In aceeasi nota, intr-un editorial aparut luni, in Daily Telegraph, liderul taberei Brexit, fostul primar al Londrei, Boris Johnson, si-a indulcit substantial retorica, asigurand ca iesirea din Uniunea Europeana trebuie sa se faca "fara graba" si a cerut sustinatorilor Brexit sa "construiasca punti" cu cei care au votat sa ramana in spatiul comunitar.

Premierul scotian, Nicola Sturgeon, a declarat categoric ca doreste sa ramana in UE, cu riscul unei rupturi de Anglia si negociaza separat de Londra cu Jean-Claude Juncker, pentru a discuta despre rezultatul referendumului si posibilitatea ca Scotia sa ramana in Uniunea Europeana.

In contexul in care Irlanda de Nord, mai exact tabara catolica, este cu un ochi spre Irlanda si cu unul spre Uniunea Europeana, deloc interesata de restul Marii Britanii, locuitorii Gibraltarului sunt infricosati de ideea izolarii de Europa, iar locuitorii Londrei sunt in mare parte extrem de nemultumiti de rezultatul referendumului, proaspatul edil al metropolei, "imigrantul" Sadiq Khan cerand mai multa autonomie pentru a putea face fata incertitudinii economice generate de votul favorabil iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana, toate strategiile Angliei duc spre un punct comun, o tergiv... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro