"De ce eu?", un film inspirat din realitatea politica actuala a Romaniei. Cum apare Victor Ponta in film

Ce tine de coincidente, de strategii de marketing reale, dar si de o anumita manipulare. cu speranta ca filmul ar fi lovitura finala aplicata inca premierului Victor Ponta, ca pelicula este un drastic, definitiv si irefutabil act de acuzare la adresa acestuia, ocazia unei demisii fortate ori sinonimul unui ordin de arestare va fi cu siguranta dezamagit. De fals, de mita, de furt de inscrisuri. Procurorul Panait e numit in film tot Cristian, dar Panduru, procurorul Lele e rebotezat Leca (iata, initialele numelor de familie ale protagonistilor sunt pastrate), ministrul Justitiei se cheama Liliana Boariu, procurorul general de atunci Joita Tanase devine Joitoiu, Victor Ponta e Ionut, ilustrul traficant de combustibil cu binecuvantarea SRI Tarau e supus si el unui proces de reepifanizare si devine Haidau. Mandru de statutul sau de magistrat, mandru de a face parte din acea categorie sociala care, vorba lui Arghezi, "au schimbat acum intaia oara/sapa-n condei si brazda-n calimara", doritor sa se afirme. E pacat ca Emilian Oprea e descoperit de cinematografie la 38 de ani, e minunat ca aceasta intalnire totusi se produce.

acum 65 luni (25 Feb 2015)

>

E un film despre care s-a vorbit mult, cu destul timp inaintea premierei.Si s-a vorbit din doua motive. Mai intai pentru ca De ce eu? Chiar daca printre cei implicati in desfasurarea lui se afla insusi prim-ministrul Adrian Nastase care, prin diferite mijloace, dintre care cel mai pervers era acela al cenzurii economice, respectiv al directionarii preferentiale a publicitatii de stat, putea face astfel incat despre "afacerea Panait" sa nu se vorbeasca in presa mai mult decat trebuia, decat era voie, decat o ingaduia mimarea democratiei. A acelor detalii ce pana la urma se transforma in capete de acuzare si pun in discutie esenta unei perioade. Esenta ce se confunda cu dominantele unui anumit mod de a face politica, cu specificitatile unor limite si distorsiuni grave ale normalitatii, mergand pana la violarea sistematica a actului de justitie. Cu existenta unui set de "metode sacrosancte" pe care mai nimeni nu era dispus sa le puna in discutie ori sa le conteste. Metode prin care orice om ce nu se supunea sistemului, care sfida regulile jocului si ale unei democratii nu atat cu raspundere cat, mai curand, cu raza de actiune limitata era "eliminat" dupa ce era lasat sa traiasca supliciul "dezvrajirii". Ca a fost ales, "recrutat" de sistem si de rotite ale acestuia in primul rand pentru a intretine el insusi iluzia, minciuna in cauza. Ca, nerespectand regulile, ca iesind din rand, din sirul indian din care face parte, cu voia sau fara voia lui, nu doar ca este imediat inlocuit de altii mai flexibili, mai cooperanti, mai imorali sau mai amorali, ci este eliminat de-a dreptul.

Despre De ce eu? Ce tine de coincidente, de strategii de marketing reale, dar si de o anumita manipulare. Manipulare cu care sunt aproape convins ca nici regizorul, nici co-scenarista, nici interpretii, nici Casa de productie Libra film nu prea au nimic de-a face. O forma de lucru a sa a fost proiectata in cateva cinematografe din tara exact in acele luni.

O campa... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro