De ce esti baistruc? Cuvintele dobrogenilor pe care niciun alt roman nu le pricepe - ce inseamna "buhalca", "ciortan"sau "ghionder"

deviatie de sens: bolovan CEAMUR (din turca) - amestec de argila si paie, folosit la tencuitul caselor vechi CHERHANA (din turca) - depozit pentru pestele proaspat CIUSCA (din bulgara) - ardei iute CHIOI (din turca) - sat CHIPCEL (CHEPCEL) (etimologie necunoscuta) - plasa de pescuit in forma de lingura CIORTAN (din turca) - crap sub 1 kg CIUTAN (etimologie necunoscuta) - pusti, copil (posibil "ciut" - animal tanar, caruia nu i-au crescut coarnele) CODOLA (etimologie necunoscuta) - franghie utilizata la confectionarea uneltelor pescaresti CRIVAC (etimologie necunoscuta) - nervure, coasta unei barci CEAIR (din turca) - vale, pasune GHIONDER (din turca) - prajina care atinge fundul apei si serveste la impinsul unei barci LOTCA (din turca) - barca mare, de 16 - 23 de crivace MINCIOC (din rusa, slava) - unealta sub forma unei plase mai mici cu coada pentru scoaterea pestelui din apa NALBANT (din turca) - fierar, potcovar SARAILIE (din turca) - prajitura din foi rulate de placinta, cu umplutura de nuci, de alune, de migdale, imbibata cu sirop de zahar sau cu miere.

acum 109 luni (26 Mar 2015)

Dupa romani, pe aceste meleaguri au venit greci, sarmati, macedoneni, turci, greci, evrei, germani. Toti cei care au ajuns pe taramul scaldat de soare dintre Dunare si mare s-au indragostit de el si nu au mai plecat.

Ne-am imbracat in ilic si salvari, iar atunci cand a fost sarbatoare in casa noastra am pus pe masa, pe langa cozonac, minunatiile dulci si aromate ale turcilor: baclava si sarailie.

Exista in limba romana termeni plini de savoare, transmisi din generatie in generatie de undeva, din negura vremurilor, in timp ce altii sunt popositi pe meleagurile carpato-danubiano-pontice gratie valtorilor sinuoase ale istoriei neamului. "Fiind asemenea unor surori, provinciile romanesti au evoluat impreuna si separat, dupa cum s-au ondulat timpurile si intamplarile spatiului mioritic, ne explica profesoara de Limba si literatura Romana Doina Mitrica de la Colegiul National de Arte "Regina Maria" din Constanta.

Astfel, aprecierea conform careia exista un specific national, dar si unul local este cat se poate de veridica.

Pe de alta parte, influenta turceasca propriu-zisa debuteaza in Peninsula Balcanica in secolul al XIV-lea si avea sa dureze pana in prima jumatate a secolului al XIX-lea.

Cativa termeni din aceste sfere lingvistice ar fi:

ATAMAN (din rusa, ucraineana) - seful pescarilor

BAIRAM (din turca) - sarbatoare, petrecere

BAISTRUC (din rusa) - neastamparat

BALABAN (din turca) - specie de soim mic; chefal

BEIZADEA (din turca) - fiu de domn, principe

BACLAVA (din turca) - prajitura preparata din foi de placinta, nuci sau migdale si miere ori sirop de zahar

BUGEAC (din turca.) - campie, stepa

BUHALCA - unealta folosita la speriatul pestilor

CATAROI (din neogreaca) - raceala, gripa, guta; deviatie de sens: bolovan

CEAMUR (din turca) - amestec de... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro