De ce este un act terorist mai tragic decat altul? Gruparea Boko Haram, ignorata de liderii mondiali

De ce este un act terorist mai tragic decat altul? Gruparea Boko Haram, ignorata de liderii mondiali

O spun toti musulmanii care se dezic de faptele de la Paris, de cele din Belgia, de cele din New York si tot asa. Chiar daca a dovedit ca este o amenintare la fel de puternica asupra pacii si securitatii internationale ca si Statul islamic din Irak sau Siria, organizatia n-a avut parte de la fel de multa vizibilitate. Ignorati de presedintele nigerian Goodluck Jonathan, de organizatiile internationale, de francezi, de americani, de armata nigeriana incapabila sa-i opreasca, Boko Haram a ajuns sa controleze teritorii africane de marimea Beneluxului.

acum 77 luni (16 Jan 2015)

>

Acesta nu este un text despre "Charlie Hebdo", despre democratie si libertati, despre lumea frumoasa care a fost stricata de ingerii razboiului religios. Este mai degraba despre moartea muta a peste 2.000 de oameni.

Nu ne pasa de Boko Haram. Uitati de civilizatie in nordul Africii. Nu are de ce sa va impresioneze nici asta.

Ai 16 ani si traiesti intr-un oras prapadit din Nigeria. Ai plecat de la scoala, spre casa, alaturi de alte 4 colege. Stiai ca avea sa ti se intample si tie asta. Unul dintre ei se apleaca si iti spune: "pe voi va cautam.

Rapoartele internationale arata ca din 2009, peste 500 de fete au fost rapite, sechestrate, violate, abuzate fizic si pishic si in cele din urma, obligate sa se converteasca si sa se marite cu islamisti extremisti. Unele au scapat de chin. Peste 2000 de oameni - in principal copii, femei si batrani - au fost ucisi pe 7 ianuarie in Baga, Amnesty International evocand "cel mai grav masacru" comis pana acum de Boko Haram.

Va inchipuiti ce inseamna 5 km de cadavre? Atat de multe zaceau pe strazile prafuite ale orasului african incat lucratorii Natiunilor Unite au renuntat sa mai incerce sa identifice trupurile neinsufletite. La scurt timp, un alt atac a fost comis prin declansarea unei bombe artizanale intr-o piata plina de lume, in Maiduguri. O fetita de doar 10 ani purta bomba care a revendicat alte cateva zeci de vieti. Alte doua atentate sinucigase comise de copii au urmat.

Sunt doar cateva exemple din ceea ce s-a intamplat in lume, in ultima saptamana, foarte departe de noi. Si o fac incet, dar sigur, cu armele in mana, cu pumni, jertfe si mult sange. Martorii masacrului din Baga spun ca, in timp ce fugeau, islamistii se jucau de-a viata cu localnicii. Un fel de Hunger Games, dar tragic de real. Multi negri, sfrijiti, cu haine rupte, cu ochii mari fug din calea cotropitorilor descreierati care-l poarta pe teava armei pe acelasi Mahomed. O spun si cele 5 milioa... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro