De ce este Romania o prezenta timida in topul mondial al universitatilor
Universitatea din Bucuresti (UB), Universitatea Babes-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi si Universitatea de Vest din Timisoara sunt singurele institutii romanesti care apar in Topul QS 2014 al celor mai bune 800 de universitati din lume. Singura care a reusit sa avanseze fata de 2013, cu 50 de pozitii, este Universitatea din Bucuresti, aflata in categoria 651-700, fata de "colegele" ei, care se gasesc la categoria 701+, rezultat care plaseaza institutia "in primele 3,5% dintre cele aproximativ 20 000 de universitati din lume", spun mandri reprezentantii UB. Criteriile de evaluare ale topului QS Academic Peer Review este un sistem prin care universitatile sunt evaluate de reprezentanti ai altor institutii de invatamant superior, criteriul de apreciere fiind excelenta in campul lor de activitate si de cunoastere.
Universitatea din Bucuresti (UB), Universitatea Babes-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi si Universitatea de Vest din Timisoara sunt singurele institutii romanesti care apar in Topul QS 2014 al celor mai bune 800 de universitati din lume. La fel ca anul trecut, raman insa tot aproape de coada clasamentului, fara a putea accesa macar primele 500 de locuri.
Singura care a reusit sa avanseze fata de 2013, cu 50 de pozitii, este Universitatea din Bucuresti, aflata in categoria 651-700, fata de "colegele" ei, care se gasesc la categoria 701+, rezultat care plaseaza institutia "in primele 3,5% dintre cele aproximativ 20 000 de universitati din lume", spun mandri reprezentantii UB. Anul trecut, toate cele patru universitati romanesti au pierdut 100 de locuri fata de clasamentul international din 2012, cand erau clasate pe pozitiile 601+ in topul mondial realizat anual de compania de ranking QS.
"Consideram ca pozitia pe care s-a clasat anul acesta Universitatea din Bucuresti in topul QS reprezinta o provocare pentru dezvoltarea institutionala viitoare, in special din punctul de vedere al nevoii de apropiere a Universitatii de piata muncii si din perspectiva internationalizarii", cele doua criterii fiind si cheia avansarii in top anul acesta, a declarat prorectorul UB Magdalena Platis. Internationalizare si angajabilitate
Prezenta in topul mondial realizat pe baza mai multor indicatori cheie, precum cercetarea stiintifica, calitatea predarii, angajabilitatea absolventilor si gradul de internationalizare, este o recunoastere si un sprijin, mai ales la nivel international, sustine si rectorul Universitatii de Vest din Timisoara, Marilen Pirtea. "Gradul de colaborare cu universitatile straine tine foarte mult de prezenta in acest top si ne ajuta in competitiile pe proiecte de cercetare sau proiecte europene, iar cele patru universitati reprezinta un consortiu ca... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro