De ce este recomandat sa fim mai organizati pana si in zilele de relaxare: cum eviti "capcana timpului liber"

De ce este recomandat sa fim mai organizati pana si in zilele de relaxare: cum eviti

Daca organismul iti spune sa o iei mai usor, sa dormi, sa te plimbi, sa-ti suni mama sau sa stai degeaba, este important sa asculti aceste instincte ca sa nu-ti sabotezi propria sanatate. Timpul nostru liber este pretios si cu totii dorim sa ne bucuram de el, dar este, de asemenea, o idee buna sa-l folosim cu intelepciune, astfel incat sa se termine cu stresul sau frustrarea care apar mai devreme sau mai tarziu, conchide psihologul.

acum 83 luni (4 Jul 2016)

Chiar daca ideea de planificare a timpului liber pare un oximoron, organizarea acestuia trebuie luata in considerare, in opinia psihologului american Sherrie Boug Carter.

Spontaneitatea este adesea un lucru bun, dar psihologul aminteste ca poti sa cazi foarte usor in "capcana timpului liber", dupa cum numeste specialistul incercarea de a rezolva in aceasta "fereastra" rezervata relaxarii tot ceea ce nu am reusit pana in acel moment.

Pentru Carter, "capcana timpului liber" apare atunci cand planul tau este sa folosesti acel timp liber pentru a realiza toate proiecte amanate, perpetuu incomplete. Si actionam astfel chiar daca suntem constienti ca timpul suplimentar se evapora repede si nu vom reusi sa realizam mare lucru. Daca organismul iti spune sa o iei mai usor, sa dormi, sa te plimbi, sa-ti suni mama sau sa stai degeaba, este important sa asculti aceste instincte ca sa nu-ti sabotezi propria sanatate. Dar, sa presupunem ca realizati faptul ca timpul liber devine din ce in ce mai scurt si intrati in panica. Poate ca nu este o idee surprinzatoare sau inovatoare, dar este flexibila si utila, indiferent de situatia dumneavoastra", este de parere psihologul. Identifica prioritatile

Puteti sa scrieti o lista pentru a organiza timpul liber si pentru a identifica mai bine prioritatatile, asa cum faceti atunci cand mergeti la cumparaturi, de exemplu. Semnificativ este faptul ca luati o decizie pentru a va planifica timpul liber si pentru a va acorda timp si spatiu pentru a organiza necesitatile, dorintele si obiectivele pe care le aveti.

"Spre exemplu, sa presupunem ca aveti cateva zile libere de la locul de munca. Notand aceste lucruri, o sa fiti mai organizat si va planificati lucrurile fara sa asteptati pana in ultimul minut.

In afara de activitatile placute, timpul liber poate fi, de asemenea, o sansa buna de a face lucrurile pe care de obicei le am... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro