De ce este numit noul lider laburist britanic "Tovarasul Corbyn"

De ce este numit noul lider laburist britanic

Ceilalti trei competitori, mai tineri decat el cu vreo douazeci de ani, au fost pro-europeana Liz Kendall, o fosta ministra in guvernele Blair si Brown pe nume Yvette Cooper, si Andy Burnham, care a mai candidat la sefia Labour si atunci cand partidul l-a ales pe Miliband. Acum, s-a votat dupa principiul "un om, un vot", iar pe liste au fost inscrisi 292 de mii de membri, 148 de mii de sindicalisti afiliati si 112 mii de simpatizanti. Noul lider a fost un rebel: ca deputat, a votat de sute de ori impotriva liniei fixate de partid. Nu intamplator, fiindca tema impusa de Corbyn in competitia interna a fost tocmai desprinderea definitiva de linia adoptata, la mijlocul anilor nouazeci, de catre Blair.

acum 93 luni (17 Sep 2015)

> A fost a doua infrangere consecutiva, dupa cea din 2010 si, mai mult decat atat, un rezultat dezastruos pentru stanga britanica: al treilea cel mai slab scor din 1918 incoace. Speranta laburistilor e legata acum de un extremist in varsta de 66 de ani, Jeremy Corbyn. Desi cunoscut, dat fiind ca e deputat de Islington de doua decenii incoace, invingatorul a fost considerat initial un outsider. Cei 35 de colegi care l-au propus, si din care doar 20 au mai votat cu el, se gandisera sa-l sustina doar ca sa aiba o dezbatere cat mai diversa. Totul s-a schimbat in clipa in care Corbyn a primit sprijinul celor doua mari centrale sindicale britanice - Unite si Unison - care au impreuna peste 2,7 milioane de membri afiliati.

Ceilalti trei competitori, mai tineri decat el cu vreo douazeci de ani, au fost pro-europeana Liz Kendall, o fosta ministra in guvernele Blair si Brown pe nume Yvette Cooper, si Andy Burnham, care a mai candidat la sefia Labour si atunci cand partidul l-a ales pe Miliband. Intr-adevar, pana in 2010, liderul laburistilor era desemnat de un colegiu care cuprindea: 1/3 deputati in Camera comunelor si in PE, 1/3 sindicalisti si 1/3 militanti. Acum, s-a votat dupa principiul "un om, un vot", iar pe liste au fost inscrisi 292 de mii de membri, 148 de mii de sindicalisti afiliati si 112 mii de simpatizanti. Marxist cu un discurs prafuit, dar tocmai de aceea "cool" in timpurile noastre post-moderne, el a facut propuneri radicale precum renationalizarea cailor ferate, a energiei si a Royal Mail, le-a cerut scuze studentilor, in numele guvernelor laburiste, pentru ca au platit taxe la Universitate, promitand viitoarelor generatii gratuitate, dar si salarii maxime in companii. S-a speculat chiar ca ar fi divortat de a doua sotie fiindca aceasta a decis sa-si trimita copilul la o scoala privata. Anti-monarhist si prieten cu militantii Sinn Fein, a propus ca Irlanda de Nord sa fuzioneze cu Irlanda. Optiunile sale in politica externa sunt la fel de originale... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro