De ce este important jocul la orice varsta. Psihoterapeut: "Avem tendinta de a ne lua prea in serios"

De ce este important jocul la orice varsta. Psihoterapeut:

Specialistul a vorbit si despre jocurile pe care le pot practica adultii in viata de zi cu zi si care "trebuie sa inceapa in relaxare si in declansarea starii de curiozitate". Daca la copil inseamna starea aceea de relaxare si de curiozitate, un adult isi poate aminti ca in copilaria lui ii placea nespus sa se dea cu bicicleta si, astfel, sa reincerce sa faca lucruri care ii placeau foarte tare, in copilarie sau adolescenta.

acum 39 luni (30 Mar 2017)

Multi dintre adulti traiesc cu impresia ca jocul este o activitate specifica primilor ani de viata, iar odata cu inaintarea in varsta spiritul ludic este abandonat. "Copiii cand se joaca intra intr-o anumita stare, este o stare de bucurie, dar cel mai important este faptul ca atunci cand te joci esti curios: abia astept sa vad ce se intampla mai departe, cine castiga. La orice varsta, jocul declanseaza starea de curiozitate prin care ma implic, prin care invat fie ca am doi ani sau am o suta", explica specialistul.

Iulia Crut a vorbit si despre nevoia de poveste si narativitate din viata fiecaruia dintre noi. In zilele noastre, copiii acestia pe care ii acuzam ca stau prea mult pe calculator, isi hranesc intr-un alt fel nevoia de ludic, de poveste.

Aceasta nevoie de ludic este strans legata de creativitate: "cand spun creativitate ma refer la a gasi solutii noi in diverse situatii de viata, spre exemplu in business. Copiii au mult mai putine bariere decat noi si atunci ei inventeaza tot felul de lucruri si situatii, nu au niciun fel de limite. Noi ca adulti putem sa invatam acelasi lucru prin joc, sa descopar solutii noi, de fapt asta este creativitatea in viata de zi cu zi.

Psihoterapeutul a punctat si faptul ca jocul se foloseste foarte des in terapie, dar si in training-uri, mai ales de formare pe domenii care au legatura cu interactiunea dintre oameni. Specialistul a vorbit si despre jocurile pe care le pot practica adultii in viata de zi cu zi si care "trebuie sa inceapa in relaxare si in declansarea starii de curiozitate". "Joc nu inseamna sa-l pui pe adult sa ia creta si sa deseneze pe asfalt, fiecare trebuie sa gaseasca forma aceea de joc care i se potriveste. Daca la copil inseamna starea aceea de relaxare si de curiozitate, un adult isi poate aminti ca in copilaria lui ii placea nespus sa se dea cu bicicleta si, astfel, sa reincerce sa faca lucruri care ii placeau foarte tare, in copilarie sau adole... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro