De ce este diferita Saptamana Luminata. Ritualurile se schimba, preotii poarta straie aurii, iar credinciosii nu au voie sa ingenuncheze

De ce este diferita Saptamana Luminata. Ritualurile se schimba, preotii poarta straie aurii, iar credinciosii nu au voie sa ingenuncheze

Va mai recomandam Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie: "Nu trebuie sa adaptam regulile Bisericii la capriciile tineretii, ci ele trebuie biruite de catre tineri" Noaptea de Inviere a unui detinut politic, inchis in beciurile comuniste: "Dumnezeu ma trimisese acolo"

acum 107 luni (16 Apr 2015)

In cinstea celei mai importante sarbatori a crestinitatii - Invierea Domnului, ortodocsii vor asista la ritualuri diferite.

Astfel, in aceasta perioada slujba inmormantarii este inlocuita de slujba Invierii, in care cel trecut in lumea dreptilor nu este jelit cu plansete si bocete, ci este petrecut pe ultimul drum cu gandul la Inviere.

Parintele Eugen Tanasescu, blogger Adevarul, atrage atentia insa ca daca faptele nu ne recomanda, nu vom ajunge automat in Rai in aceasta perioada. Nu inseamna ca acum poate ajunge in Rai oricine, doar pentru ca trece la cele vesnice in aceasta perioada.

In aceasta perioada credinciosii nu ingenuncheaza (nu fac matanii), ci doar se inchina. "Hristos nu ne vrea in umilinta, ci vrea sa ne indreptam, nu vrea prosternare, ci cainta si biruinta asupra propriilor pacate", explica parintele Eugen Tanasescu.

Sambata Luminata este singura sambata in care nu se face parastas, pentru ca mortii vor fi pomeniti la slujba speciala de Pastele Blajinilor, in lunea de dupa Duminica Tomii (ce este sarbatorita la o saptamana dupa Paste).

Totodata, dupa Saptamana Luminata pana la Rusalii, miercurea si vinerea pana la Rusalii este dezlegare la peste.

Foarte important, timp de 40 de zile, pana la Inaltarea Domnului, credinciosii se saluta cu: "Hristos a inviat!"

Va mai recomandam

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie: "Nu trebuie sa adaptam regulile Bisericii la capriciile tineretii, ci ele trebuie biruite de catre tineri"

Noaptea de Inviere a unui detinut politic, inchis in beciurile comuniste: "Dumnezeu ma trimisese acolo" ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro