De ce este deliciosul popcorn un dezastru pentru dantura

De ce este deliciosul popcorn un dezastru pentru dantura

"Si din punct de vedere stomatologic si nutritional cel natural ofera o masa importanta de fibre, de exemplu o portie de popcorn natural ofera 125-130 calorii si 6 grame de fibre. O astfel de portie contine maxim 1 gram de grasimi saturate si 80-150 calorii prin comparatie cu o portie nesanatoasa ce contine peste 250 calorii si chiar peste 5 grame de grasimi nesanatoase.

acum 55 luni (22 Nov 2015)

Stomatologul aradean, Dan Merisca, ne spune ca ne putem rupe dintii stand comod intr-o sala de cinema si vizualizand un film, in timp ce mancam popcorn.

"De exemplu, in primele 2-3 milisecunde aceste alimente au duritatea unor pietre, care repetat, se comporta nociv cu smaltul dentar, supunandu-l la un stres continuu, astfel incat in timp vor aparea microfisuri ale prismelor de smalt. Popcornul are asa o duritate de nu va puteti imagina ce forta necesita sa spargi asa minuni", spune Dan Merisca.

Acesta explica si de ce se intampla acest lucru. "De obicei nu se prepara chiar pe loc. Iata de ce e nevoie sa consumam doar ce-i proaspat si controlat.

Dan Merisca care este specialist si in nutritie spune ca desi popcornul face parte din categoria cereale integrale, nu toate tipurile sunt la fel de sanatoase. Pe piata a aparut in ultimii ani o varietate larga de popcorn pe diverse gusturi. Multe dintre ele fiind extrem de bogate in sodiu si grasimi nesantoase.

"Anumite tipuri de popcorn existente pe piata pot fi mai bogate in grasimi decat chipsurile. Aproximativ o treime din acestea pot contine in jur de 3 grame de grasimi trans depasind astfel doza maxima admisa pentru o zi intreaga. Asta nu inseamna automat ca toate tipurile de popcorn sunt nesanatoase, doar ca trebuie sa ne alegem cu atentie produsul, sa citim bine pe ambalaj informatiile oferite", sustine Dan Merisca.

"Si din punct de vedere stomatologic si nutritional cel natural ofera o masa importanta de fibre, de exemplu o portie de popcorn natural ofera 125-130 calorii si 6 grame de fibre. O astfel de portie contine maxim 1 gram de grasimi saturate si 80-150 calorii prin comparatie cu o portie nesanatoasa ce contine peste 250 calorii si chiar peste 5 grame de grasimi nesanatoase. In aceste situatii ne raman putine variante: sa consumam portii mici, maxim 100 grame sau sa ne preparam singuri ret... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro