De ce este atat de important gazoductul Ungheni-Chisinau. Contextul investitiei romanesti in Republica Moldova

De ce este atat de important gazoductul Ungheni-Chisinau. Contextul investitiei romanesti in Republica Moldova

Compania moldoveana Vestmoldtransgaz a fost pusa in urma cu ceva vreme pe lista de privatizare de guvernul de la Chisinau la un pret de 9 milioane de euro si sub conditia ca cel care va castiga licitatia sa investeasca 93 de milioane de euro in urmatorii 2 ani. Este de asteptat ca, in eventualitatea in care oferta Transgaz va fi acceptata, lucrarile de extindere pana la Chisinau ale conductei Iasi - Ungheni sa fie facilitate si de faptul ca, in 2016, compania romaneasca a proiectat gazoductul gratie unui ajutor nerambursabil acordat in 2016 de guvernul Romaniei. In acest moment, unicul transportator viabil de gaze naturale pentru Republica Moldova este Moldovatransgaz, companie detinuta de Moldovagaz, controlata la randul ei de Gazprom cu 50%, de guvernul de la Chisinau cu 37% si de Transnistria, care are 13% dar ale carei interese, hai sa spunem ca sunt reprezentate tot de Gazprom in aceasta ecuatie. Transgaz trebuie sa depaseasca patru mari obstacole Birocratia si mediul politic volatil, ca o balanta de care atarna pe de-o parte presedintele pro-rus Igor Dodon si o guvernare pro-europeana erodata de scandaluri de coruptie, reprezinta prima piatra de incercare pentru Transgaz.

acum 61 luni (29 Dec 2017)

>

Investitia Transgazului nu trebuie interpretata nicidecum ca o ciocnire intre Est si Vest sau ca un mod prin care tara noastra ar putea detine un atu in politica de la Chisinau. Prin modul acesta gandire defectuos nu ne-am deosebi deloc de tipologia ruseasca de afaceri. Cand ar finaliza Transgaz conducta Ungheni-Chisinau

Eurotransgaz, filiala din Moldova a Transgaz, a depus ieri cererea de participare la privatizarea Vestmoldtransgaz, compania care va opera serviciile de transport al gazelor prin sectiunea de peste Prut a conductei Iasi - Ungheni - Chisinau. Care sunt obstacolele si oportunitatile care vor veni in calea gazoductului Ungheni - Chisinau si ce importanta are acest moment pentru companiile de stat romanesti? Poate Romania sa schimbe regulile jocului in tara vecina si, respectand regulile de piata, sa le dea si o mana de ajutor fratilor nostri pentru a-si diminua gradul de dependenta fata de gazul rusesc?

Compania moldoveana Vestmoldtransgaz a fost pusa in urma cu ceva vreme pe lista de privatizare de guvernul de la Chisinau la un pret de 9 milioane de euro si sub conditia ca cel care va castiga licitatia sa investeasca 93 de milioane de euro in urmatorii 2 ani. Este de asteptat ca, in eventualitatea in care oferta Transgaz va fi acceptata, lucrarile de extindere pana la Chisinau ale conductei Iasi - Ungheni sa fie facilitate si de faptul ca, in 2016, compania romaneasca a proiectat gazoductul gratie unui ajutor nerambursabil acordat in 2016 de guvernul Romaniei.

Conducta Ungheni - Chisinau este prevazuta a avea o capacitate anuala de 1.5 miliarde de metri cubi, in conditiile in care consumul Republicii Moldova, fara cel al Transnistriei, ajunge la 1.3 miliarde de metri cubi in momentele de varf. Necesarul mediu de import din Romania ar putea fi, in jur de 600 de milioane de metri cubi, luand in calcul faptul ca vara consumul este mai mic iar iarna creste atunci cand temperaturile sunt din ce in ce mai scazu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro