De ce este atat de greu in Romania sa colectezi selectiv uleiul alimentar uzat: "Ce am vazut la curatarea canalizarii m-a socat: pampersi, verze intregi"

De ce este atat de greu in Romania sa colectezi selectiv uleiul alimentar uzat:

"Am facut controale la restaurante, in urma cu vreo trei-patru ani, si nu aveau contracte" La Garda de Mediu Olt, care in urma cu o zi si-a prezentat activitatea desfasurata in 2017, am vorbit, la un moment dat, despre deseurile menajere si cele rezultate din constructii, aruncate pe te miri unde, fara ca institutiile sa poata de fiecare data interveni, faptasii fiind greu de identificat. Acesta a spus ca s-a discutat chiar, intr-o vreme, necesitatea demararii unei campanii de constientizare in randul populatiei, prin intermediul careia sa se explice efectul devastator al deversarii uleiului si al altor substante in canalizare, doar ca "trebuie, intr-adevar, sa le dai si alternative, macar sa inchei acel pliant cu lista firmelor care se ocupa de colectare, ceva concret, asa as vedea lucrurile", a mai spus Rata, insistand pe faptul ca in ultimii ani uleiul uzat a devenit si un combustibil cautat, fiind folosit pentru centralele termice, dar nu numai, cu atat mai mult cu cat alte categorii de combustibil presupun cheltuieli mult mai mari.

acum 34 luni (2 Feb 2018)

Cei care au experienta traiului in afara Romaniei stiu ca lucrurile in "lumea civilizata" sunt extrem de bine puse la punct. Nu doar ca vizita programata la medic nu comporta amanare, dar nici pomul din curte nu se poate taia fara aprobarea anumitor institutii, pata de ulei de sub masina inseamna o amenda care atarna foarte greu in bugetul familiei, iar reciclarea anumitor tipuri de deseuri, realizata selectiv, este o obligatie de care toata lumea se achita.

"Avem recipiente speciale, puse la dispozitie de o firma specializata, iar la o data convenita firma le preia, o data pe luna", spune o romanca venita din Austria, la parinti, in vizita. Femeia este cel putin mirata sa afle ca lucrurile in Romania (sau in anumite parti ale ei) stau la fel ca in urma cu mai bine de 15 ani, cand a plecat, si ca in Slatina, spre exemplu, resedinta judetului Olt, nu exista posibilitatea predarii uleiului uzat catre operatori specializati.

"Am facut controale la restaurante, in urma cu vreo trei-patru ani, si nu aveau contracte"

La Garda de Mediu Olt, care in urma cu o zi si-a prezentat activitatea desfasurata in 2017, am vorbit, la un moment dat, despre deseurile menajere si cele rezultate din constructii, aruncate pe te miri unde, fara ca institutiile sa poata de fiecare data interveni, faptasii fiind greu de identificat. Cand ajungem la lucruri "simple", de genul "dar uleiul ars din bucatarie unde il putem preda, ce facem cu el?", intrebarea ramane fara un raspuns concret.

"Am desfasurat in urma cu vreo trei-patru ani controale la restaurante si nu aveau contracte cu astfel de firme. Cetatenii ar putea sa predea uleiul acestor restaurante, care au si un avantaj, sustin comisarii de mediu - la o anumita cantitate de ulei alimentar uzat predat primesc in schimb ulei de gatit.

"Nu facem asta, v-am spus, avantajul e aproape nesemnificativ"

Reprezentant... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro