De ce era numit poetul Vasile Voiculescu "Medicul fara de arginti". Cei care l-au cunoscut il descriu drept "un om de o bunatate serafica"

De ce era numit poetul Vasile Voiculescu

Atras de literatura de pe bancile scolii, tanarul Voiculescu s-a inscris initial la Facultatea de Litere si Filosofie. Profund afectat de pierderea femeii care i-a stat alaturi toata viata, Vasile Voiculescu a dus o viata de sihastrie in urmatorii 20 de ani. Inchisoare pentru "uneltire contra ordinii sociale" Vasile Voiculescu a inceput sa frecventeze cercul religios "Rugul Aprins" de la manastirea Antim, asociatie de intelectuali vanata si desfiintata de autoritati in 1948.

acum 40 luni (5 Jun 2017)

Supranumit "Poetul ingerilor", Vasile Voiculescu a fost prozator, dramaturg si medic. Vasile Voiculescu s-a nascut pe 13 octombrie 1884, in familia lui Costache si Sultana Voicu.Inscris la scoala din Plescoi, apare in matricolele unitatii sub numele de Voiculescu. Atras de literatura de pe bancile scolii, tanarul Voiculescu s-a inscris initial la Facultatea de Litere si Filosofie.

Prins intre pasiunea pentru literatura si atractia pentru medicina a abandonat prima facultate si s-a inscris la Facultatea de Medicina. "De n-as fi ajuns medic, as fi fost preot", marturisea scriitorul care si-a petrecut ultimii ani din viata in sihastrie. S-a casatorit cu Maria Mitescu, studenta si ea la Medicina femeia alaturi de care va ramane toata viata si cu care a avut cinci copii. Era cunoscut drept "medicul fara de arginti" pentru ca a facut din medicina mai mult o pasiune, decat o profesie. Un om de o bunatate serafica pe care o arata oricui. Tratand bolnavii de pe front s-a imbolnavit de tifos, frebra tifoida si icter. A refuzat sa-si ia concediu de boala si a continuat sa-si exercite profesia in mijlocul ranitilor, pana la terminarea razboiului. In 1922, era medic si profesor de igiena la Institutul Pompilian din Bucuresti.

Din cauza convingerilor sale democratice, medicul si scriitorul Vasile Voiculescu a avut de suferit dupa instalarea regimului comunist. Instalat in functia de director de programe culturale la Radio Romania, Voiculescu a fost inlaturat in 1946. Profund afectat de pierderea femeii care i-a stat alaturi toata viata, Vasile Voiculescu a dus o viata de sihastrie in urmatorii 20 de ani. Inchisoare pentru "uneltire contra ordinii sociale" Vasile Voiculescu a inceput sa frecventeze cercul religios "Rugul Aprins" de la manastirea Antim, asociatie de intelectuali vanata si desfiintata de autoritati in 1948. Din cauza faptului ca a pastrat de-alungul anilor legaturi cu intelectualii de la "Rugul Aprins", Voiculescu a intrat in vizorul comu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro