De ce e important Pilonul II de pensii private

De ce e important Pilonul II de pensii private

Desi a negat in mod oficial intentia de a nationaliza sau desfiinta Pilonul II, adica de a lua banii de aici si de a-i duce la bugetul de stat, temerile exista, mai ales dupa ce deja a fost redus procentul virat catre fondurile de pensii administrate privat. Ce este contul de pensie privata Spre deosebire de sistemul de Stat (Pilonul I) bazat pe solidaritatea intre generatii, de tip "pay as you go", unde nu exista conturi individuale, iar banii sunt platiti imediat pensionarilor actuali, fondurile de pensii private (fie obligatorii sau facultative) sunt constituite prin contributiile individuale ale participantilor, fiind administrate de catre societati private. Exista doua tipuri de fonduri de pensii, in functie de investitiile pe care le fac: cu grad de risc mediu si cu grad de risc ridicat.

acum 74 luni (24 May 2018)

Guvernul PSD are in plan o reforma a sistemului de pensii, iar principala tinta ochita este Pilonul II, cel al pensiilor private, la banii caruia ravneste pentru a acoperi deficitul sistemului public, din ce in ce mai nesustenabil.

Desi a negat in mod oficial intentia de a nationaliza sau desfiinta Pilonul II, adica de a lua banii de aici si de a-i duce la bugetul de stat, temerile exista, mai ales dupa ce deja a fost redus procentul virat catre fondurile de pensii administrate privat.

In lumina acestui scandal, va prezentam pe scurt ce inseamna pensia privata obligatorie, ce fac administratorii cu banii din conturi si cand si cum putem beneficia de pensia privata.

Ce reprezinta Pilonul II

Pensia privata obligatorie, numita si Pilonul II, a fost introdusa in 2008 si era obligatorie pentru toate persoanele angajate care aveau la acel moment pana in 35 de ani. Acest tip de pensie era optional pentru persoanele care aveau la momentul respectiv intre 35 si 45 de ani.

Pilonul II inseamna ca o mica parte din contributia de asigurari sociale (CAS) platita de toti romanii catre bugetul public este directionata catre fonduri private de pensii, bazate pe acumulare si investirea continua a acestor sume. Banii din aceste fonduri nu apartin societatilor de administrare, ci romanilor care contribuie la Pilonul II - ei sunt proprietatea privata a oamenilor la fel ca un cont bancar sau alte active financiare, potrivit Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR). Desi in 2018 aceasta trebuia sa creasca de la nivelul de 5,1% la 6%, Executivul a scazut acest procent la 3,75%, cu pretextul transferului contributiilor de la angajator la angajat si a majorarii salariului brut.

Astfel, in prezent, statul retine din salariul unui roman o cota de 25% de CAS, iar din aceasta 3,75% sunt virati in conturile romanilor din Pilonul II.

Citeste intreg articolul pe adevarul.ro