De ce Dragobetele nu avea o data fixa in Maramures. Cum sarbatoreau tinerii, in trecut, Ziua Iubirii

De ce Dragobetele nu avea o data fixa in Maramures. Cum sarbatoreau tinerii, in trecut, Ziua Iubirii

Ea mai arata ca, daca ziua Sfantului Valentin are o data fixa, Dragobete, cel putin in zona de nord a tarii, nu avea o zi in care era celebrat, ci se intampla in functie de cum era clima si de cat de repede trecea iarna. In trecut, posibilitatile de a se atinge erau mult mai putine si existau si acele interdictii impuse de parinti in ce priveste casatoria, dar de cele mai multe ori, tinerii erau cei care se alegeau, iar parintii aprobau sau nu.

acum 44 luni (13 Feb 2017)

Aceste date, insa, nu au fost alese la voia intamplarii, dupa cum arata etograful Janeta Ciocan din cadrul Muzeului Judetean de Etnografie si Arta Populara din Baia Mare. Sfantul Valentin a fost asezat in aceasta data, la mijlocul lunii februarie pentru ca, se spune in traditia populara, dupa 14 februarie incep sa se intoarca pasarile calatoare.

Ea mai arata ca, daca ziua Sfantului Valentin are o data fixa, Dragobete, cel putin in zona de nord a tarii, nu avea o zi in care era celebrat, ci se intampla in functie de cum era clima si de cat de repede trecea iarna. In principiu explica ea, Dragobetele era mai mult o stare generala ce era data de apropierea primaverii si care are legatura cu gasirea perechii. Acelasi lucru il fac si tinerii nostri de Dragobete, dar nu are o data fixa pentru ca intre sudul si nordul Romaniei exista un decalaj de aproximativ doua saptamani in ce prveste pornirea vegetatiei si aceasta era cauza care dadea acest decalaj", mai spune ea.

De asemenea mai arata ea, in zona Maramuresului nu se punea accentul atat de tare pe aceast sarbatoare, fiind mai cunoscuta in Moldova si zona de sud a tarii. Aici era important ca ieseau tinerii frumos imbracati sa culeaga primii ghiocei la liziera padurii, alergau prin padure, iar depre fete se spunea ca iar asta era o legatura cu aceste pasari care-si cauta perechea in aceasta perioada", mai spune ea.

De altfel, mai arata etnograful, in acesta perioada in care era marcat Dragobetele, tinerii aveau ocazia sa se intaleasca dupa o iarna in care treburile casnice i-au tinut mai mult in interior, sa socializeze, sa se cunoasca mai bine intre ei.

"Pentru tineri era si un mod de a se atinge, pentru ca restrictiile in satul traditional erau foarte multe, spre deosebire de aceasta perioada, cand tinerii merg la cluburi, discoteci, danseaza etc. In trecut, posibilitatile de a se atinge erau mult mai putine si existau si acele interdictii impuse de parinti in ce priveste casa... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro