De ce crede Isarescu ca Romania nu poate trece la euro in 2019

De ce crede Isarescu ca Romania nu poate trece la euro in 2019

Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a continuat seria de avertismente privind stabilirea unei tinte pentru trecerea Romaniei la euro fara sa fie intocmita o foaie de parcurs, aratand ca sunt mai multe sectoare care au nevoie de reforme pentru a se face acest pas. In luna aprilie, inainte ca Executivul sa trimita Comisiei Europene Programul de Convergenta, document care include tinta de trecere la euro, Isarescu a iesit de doua ori la rampa si a expus pe larg, dar si mult mai hotarat, pericolele care ar pandi Romania daca aderarea are loc fara ca economico-social sa fim pregatiti de acest pas.

acum 84 luni (11 May 2015)

Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a continuat seria de avertismente privind stabilirea unei tinte pentru trecerea Romaniei la euro fara sa fie intocmita o foaie de parcurs, aratand ca sunt mai multe sectoare care au nevoie de reforme pentru a se face acest pas. Nu cred ca este cazul pentru o dezbatere pe data de 1 ianuarie 2019. "Tinta poate face mai mult rau decat bine"

El a mentionat ca aderarea la zona euro reprezinta un proiect complex, care nu se rezuma numai la tinta, si a apreciat ca "este chiar periculos sa discutam doar despre tinta".

"Suntem seriosi cu proiectul asta sau am terminat alte subiecte de disputa superficiala si hai sa mai cream unul, ca BNR zice intr-un fel si Guvernul in altul?

Guvernatorul a punctat ca pozitia bancii centrale a fost exprimata in scris si ca aceasta este mai nuantata, subliniind valentele pozitive ale unei tinte ambitioase, dar si pericolele ca, odata cu trecerea timpului, daca nu se fac pasi concreti, prin pierderea credibilitatii, tinta ar putea "sa faca mai mult rau decat bine".

In luna aprilie, inainte ca Executivul sa trimita Comisiei Europene Programul de Convergenta, document care include tinta de trecere la euro, Isarescu a iesit de doua ori la rampa si a expus pe larg, dar si mult mai hotarat, pericolele care ar pandi Romania daca aderarea are loc fara ca economico-social sa fim pregatiti de acest pas.

El a atras atentia, la jumatatea lunii aprilie, ca trebuie "sa ne gandim foarte bine daca mentinem aceasta tinta si sa vedem ce avem de facut" si a criticat faptul ca in Romania nu se fac reforme structurale. "S-a dovedit: avem bani si nu facem drumuri"

Nu este pentru prima data cand guvernatorul BNR atrage atentia ca, pentru a intra in zona euro, Romania are nevoie de infrastructura, ca "drumurile trebuie sa fie de nivel european".

<... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro