De ce Charlie Hebdo a devenit tinta atacurilor teroriste?

De ce Charlie Hebdo a devenit tinta atacurilor teroriste?

> Ambele publicatii s-au nascut in contextul exploziei libertatii de expresie generata de evenimentele din mai 1968 si publicau editoriale acide la adresa sistemului institutional ruginit, caricaturi si benzi desenate satirice. Sangerosul atentat de la redactia revistei pariziene Charlie Hebdo reprezinta inceputul sfarsitului libertatii de expresie in Franta, la mai bine de 200 de ani de la cucerirea acesteia, in strada. Asta in timp ce institutii de stat, precum Institutul Cultural Roman si Administratia Fondului Cultural National, finanteaza cu miliarde de lei auto-intitulati artisti (majoritatea grupati in jurul oengeului Jumatatea Plina) care "protesteaza" pe Facebook, cu caricaturi prost desenate si glumite de doi bani, contra reprezentantilor puterilor statului, in timp ce infuleca cu linguroiul banii contribuabilului roman (avand complicitatea functionarilor din institutiile amintite).

acum 110 luni (8 Jan 2015)

>

Ambele publicatii s-au nascut in contextul exploziei libertatii de expresie generata de evenimentele din mai 1968 si publicau editoriale acide la adresa sistemului institutional ruginit, caricaturi si benzi desenate satirice.

George Wolinski, nascut la Tunis in 1934, colaboreaza la revista lunara Hara Kiri, din 1961, publicand aici prima sa banda desenata: La Reine de Pommes (adaptare dupa romanul politist cu acelasi titlu al lui Chester Himes). Ulterior va publica numeroase caricaturi si benzi desenate, in cele mai importante ziare si reviste din Franta: Liberation, L`Humanite, France Soir, Le Nouvel Observateur, Paris Match, Journal de Dimanche. A semnat peste 70 de albume de benzi desenate si a primit Marele Premiu pentru intreaga opera BD, in 2005, la Festivalul International al Benzii Desenate de la Angouleme.

In 2006 va publica albumul Carnets de Voyages (Carnete de calatorie) in care scrie (deseneaza), printre altele, si despre sejurul sau in Romania in 1971.

Cabu (Jean Cabut) s-a nascut in 1938 si a debutat cu caricaturi in 1953, in revista L`Union de Reims. Ca si caricaturist, colaboreaza la diverse ziare si reviste, specializandu-se in critica acerba a francezului din clasa de mijloc, luand in colimator, cu obstinatie, toate defectele acestuia. Schultz - dar si ca un a propos la Charles de Gaulle) era ultimul bastion al satirei anti-sistem si anti-clerical din Franta. Avand un pronuntat caracter de stanga, publicatia promova un ton polemic si ireverentios, revendicand dreptul la libertatea absoluta de expresie.

Odata cu inflorirea fundamentalismului islamic, acesta devine tinta predilecta a ziaristilor si caricaturistilor de la Charlie Hebdo, culminand cu publicarea, in 2006, a caricaturilor daneze cu Profetul Mahomed. Trebuie spus ca personalitati de seama ale Frantei, din domeniul artistic dar si cel politic (incluzand viitorii presedinti Nicolas Sarkozy si Francois Hollande) au luat apararea reda... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro