De ce batem copiii: stereotipuri legate de violenta impotriva odraslelor

De ce batem copiii: stereotipuri legate de violenta impotriva odraslelor

Pontificul a fost dur criticat pentru aceste comentarii, deoarece, dincolo de caracterul lor controversat, ele ofera o acoperire morala abuzului asupra copiilor si pot fi percepute drept indemn direct la actiune de catre milioane de crestini. Tot in SUA, cercetatorii de la University of Michigan au evaluat situatia din 2.788 de familii cu copii mici si au stabilit ca 30% dintre copiii de numai un an sunt batuti cel putin o data pe luna de mama, tata sau de ambii parinti. In 2014 a fost publicat un studiu realizat de sociologii de la Universitatea din Bucuresti, pe un esantion de aproximativ 1.600 de copii de varsta scolara, care a aratat ca 62% dintre acestia sunt loviti cu palma de parinti atunci cand gresesc cu ceva; In raportul pentru UNICEF din 2006 se vorbeste despre 150 de milioane de fete si 73 de milioane de baieti sub 18 ani care sunt supusi diferitor forme de violenta sexuala, inclusiv violurilor.

acum 84 luni (19 Jan 2016)

Pontificul a fost dur criticat pentru aceste comentarii, deoarece, dincolo de caracterul lor controversat, ele ofera o acoperire morala abuzului asupra copiilor si pot fi percepute drept indemn direct la actiune de catre milioane de crestini. Or, si asa numarul copiilor batuti, maltratati, abuzati fizic si emotional este inspaimantator de inalt, fara ca aceste batai sa-i faca mai disciplinati si mai buni.

Faptul ca personalitati de inalta autoritate morala sau intelectuala accepta pedeapsa corporala ca metoda a disciplinarii copiilor aduce un mare deserviciu incercarilor de a combate violenta in familie.

Iata de ce succesul diferitor campanii de combatere a violentei in familie si impotriva copiilor este sub asteptari. Ne convingem personal ca in pofida datelor stiintifice, a campaniilor sociale si a diferitor penalizari, educatia prin bataie este inca extrem de raspandita.

Potrivit unui studiu sociologic elaborat pentru UNICEF in 2006, numarul copiilor abuzati fizic, sexual sau in alt mod se ridica la sute de milioane anual, iar pedepsele corporale sunt aplicate si la domiciliu, si in cadrul institutiilor de educatie din cele mai diverse tari. Pedepsele corporale sunt aplicate de un procentaj foarte mare de parinti sau adulti, cu toate ca acestia nu intotdeauna sunt dispusi sa-si recunoasca fapta. Si s-a constatat ca, de regula, palmuirea se face nu atat in scopuri educative, cat in urma unor impulsuri emotionale necontrolate ale adultilor.

In plus, copiii adeseori sunt pedepsiti pentru greseli in esenta nesemnificative: isi sug degetele, mananca in mod necorespunzator, au coborat de pe scaun, au iesit fara permisiune etc. Au fost inregistrate cazuri cand erau loviti si copiii de numai sapte luni sau cand erau administrate cate unsprezece palme la rand.

Totodata, contrar stereotipului ca violenta domestica ar fi mai frecventa in familiile sarace, s-a constatat ca aproape la fel de multe abuzuri fa... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro