De ce avem furnicaturi? Cand e cazul sa ne ingrijoram

De ce avem furnicaturi? Cand e cazul sa ne ingrijoram

Senzatia neplacuta de mici intepaturi la nivelul mainilor sau picioarelor, pe care o descriem adesea drept furnicatura, apare ca urmare a blocarii circulatiei sanguine. Rafale de semnale contradictorii Incetinirea fluxului de sange este perceputa de nervii senzitivi, iar apoi interpretata de creier.

acum 111 luni (23 Jan 2015)

Senzatia neplacuta de mici intepaturi la nivelul mainilor sau picioarelor, pe care o descriem adesea drept furnicatura, apare ca urmare a blocarii circulatiei sanguine. In esenta, sangele circula in doua largi si continue circuite printr-o retea de vase. Circuitul "drept" duce sangele din partea dreapta a inimii prin plamani si inapoi la inima. Circuitul "stang" duce sangele de la inima spre restul corpului si inapoi la inima. Apoi, exista mai multe tipuri de vase de sange: artere, capilare si vene. Ele se ramifica in artere mai mici, numite arteriole, care sunt conectate la capilare, in numar de peste un miliard. Tesuturile elibereaza reziduuri, cum ar fi dioxidul de carbon, care trec prin capilare in sange.

Rafale de semnale contradictorii

Incetinirea fluxului de sange este perceputa de nervii senzitivi, iar apoi interpretata de creier. Pentru a preveni o scadere a aportului de oxigen in tesuturi, sistemul nervos reactioneaza. Acesta trimite un mesaj pentru a provoca senzatie de amorteala in zona in care s-a produs strangularea, pentru a sugera o schimbare a pozitiei corpului. In acest rastimp, sistemul nervos, dezorientat, trimite semnale mixte in rafale, ceea ce duce la acea senzatie de furnicatura.

In cele mai multe cazuri, manifestarea dispare la scurt timp reducerea presiunii locale, termenul medical pentru aceasta situatie purtand denumirea de parestezie.

Atentie insa, daca furnicaturile apar in mod frecvent si capata un caracter permenent, consultarea unui medic specialist devine obligatorie, deoare el pot fi semnul unei probleme mai grave. Paresteziile se regasesc in siptomatologia mai multor sindroame, dar si in dicopatii, spondiloza cervicala sau lombara, boala vasculara periferica, scleroza multipla, crize hipertensive, dar si hipotensive etc. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro