De ce au nevoie supravietuitorii de la Colectiv de prelungirea perioadei de tratament platit de stat. "E vorba despre reincadrarea lor sociala"

De ce au nevoie supravietuitorii de la Colectiv de prelungirea perioadei de tratament platit de stat.

La doi ani de la tragedia din Colectiv, 23 de tineri inca merg la tratamente in strainatate pentru a se recupera. De cand s-a semnat ordonanta prin care li s-a permis acestor tineri sa mearga in strainatate, nu a mai venit nimeni la noi in spital", spune medicul Cristian Nitescu de la Spitalul de Arsi din Capitala. A beneficiat si ea de un implant de par si de un implant de sprancene, dar spune ca e si singura clinica romaneasca in care a mai calcat dupa tragedia din Colectiv. Lipsa autorizatiei de la pompieri, marcata prin panouri de avertizare Dupa modelul "bulinei rosii", beneficiarii constructiilor ar putea fi obligati, pana la obtinerea autorizatiei de securitate la incendiu, sa amplaseze, deasupra intrarilor in cladiri, panouri de instiintare despre lipsa autorizatiei. Concret, panourile de instiintare vor avea urmatorul continut tiparit cu litere de tipar de culoare de avertizare galben, de minimum 10 centimetri, pe fundal alb: "Acest spatiu functioneaza fara autorizatie de securitate la incendiu".

acum 67 luni (31 Oct 2017)

La doi ani de la tragedia din Colectiv, 23 de tineri inca merg la tratamente in strainatate pentru a se recupera. Incearca sa-si recapete mobilitatea, fac implanturi de par, trec lunar prin anestezii locale si interventii dureroase care dureaza chiar si 10 ore. Si au un termen limita, sfarsitul anului 2018, moment in care ordonanta data de guvernul Ciolos expira iar tinerii vor fi nevoiti sa achite din buzunar costurile tratamentelor din strainatate, care se ridica zeci de mii de euro. Din acest motiv, victimele care au scapat cu viata din incendiul devastator de acum doi ani incearca sa isi programeze operatile in clinicile din afara cat mai des posibil, desi asta presupune o agresare a organismului. "Incerc sa fac cat mai multe operatii pentru ca nu mi-as putea permite sa merg in Spitalul din Bruxelles dupa ce aceasta ordonanta expira", a marturisit, pentru "Adevarul", Adina Apostol, o tanara ranita grav in incendiul din Colectiv. Completeaza formulare si cereri luna de luna pentru a putea merge la tratament acolo. Si nu ia sub nicio forma in calcul varianta de a se trata in Romania. Dar cele 14 sau 15 operatii pe care le-ar mai avea de facut nu pot fi programate toate in decursul anului 2018. "Nu m-as duce cu incredere in unitatile noastre sanitare din cauza bacteriilor si din cauza lipsei de materiale sanitare. Din prima zi in care eu am fost internata la Elias medicii de acolo au facut lista cu ce ar trebui sa ne cumpere parintii: spray-uri, pansamente, creme, bandaje. Dimpotriva, atunci cand am venit acasa pentru comemorare, asistenta a inceput sa umple o punga cu de toate: creme, plasturi, bandaje", a povestit tanara. Sunt denumite operatii estetice, dar ele nu sunt de infrumusetare, ci sunt estetice pentru ca trebuie sa recastigam cat mai mult din ce am pierdut, din cauza faptului ca am fost arsi", marturiseste tanara. "Medicii din Belgia mi-au spus ca la un moment dat va trebui sa punem punct si sa inteleg ca mai mult de atat nu se poate. Nu vor sa faca abu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro