De ce au disparut turistii straini de pe litoralul romanesc dupa Revolutie

De ce au disparut turistii straini de pe litoralul romanesc dupa Revolutie

In luna septembrie a anului 1972, pe litoralul romanesc se aflau 14.124 de turisti vest-germani, din care 6.232 in Mangalia, 5.485 la Mamaia si restul in Eforie si in celelalte statiuni. Popescu mai crede ca lipsa de turisti straini a aparut dintr-un cumul de fapte care nu tin doar de ceea ce se intampla in Romania, ci mai ales de ceea ce se petrece in Grecia, Turcia sau Bulgaria. Autocarele strangeau turistii de pe litoral si ii aduceau la Tulcea, de unde erau imbarcati pe una din cele 12 hidrobuze, fiecare cu 80 de locuri, si apoi se pornea intr-o calatorie in tinutul plin de farmec al deltei.

acum 106 luni (11 Aug 2015)

In luna septembrie a anului 1972, pe litoralul romanesc se aflau 14.124 de turisti vest-germani, din care 6.232 in Mangalia, 5.485 la Mamaia si restul in Eforie si in celelalte statiuni. In aceeasi perioada isi petreceau vacantele pe litoralul romanesc 60 de arabi. Informatiile apar intr-un plan de masuri de protectie a cetatenilor straini, luate cu ocazia unor potentiale atentate si deturnari de avioane. Petre Stanca, fost director general al Directiei Comerciale a Judetului Constanta, care se ocupa cu aprovizionare in statiunile de pe litoral, spune ca in perioada anilor `70 -`80, litoralul gazduia 150.000 de turisti pe serie, romani si straini.

Ghid pe litoral in anii `80

Ciprian Popescu, patron al firmei de turism Danubius din Constanta, era in anii `80 ghidul turistilor straini. Erau firme specializate in strainatate: unele se adresau studentilor, altele turismului de familie sau pe cel de tratament. Uneori, zbura cu turistii spre diferite destinatii din tara, de pe aeroportul Mihail Kogalniceanu, din Constanta.

Niciodata, isi aminteste Ciprian Popescu, turistii nu plecau fara amintiri in suflet sau geamantane pline cu daruri pentru cei de acasa. "Structura suvenirurilor romanesti nu s-a schimbat in ultimii 20 de ani: strainii cumparau macrameuri, covoare maramuresene, ceramica de Horezu sau de Marginea, sculpturi in lemn", enumera fostul ghid.

Ciprian Popescu spune ca turistii straini au disparut de pe litoralul romanesc din mai multe motive. "Modelul de business s-a schimbat, la fel ca si structura turistilor. Inainte erau organizatiile sindicale care aduceau turism de masa. Acum, clientul poate sa-si faca singur pachetul de vacanta de pe un site", spune el. Popescu mai crede ca lipsa de turisti straini a aparut dintr-un cumul de fapte care nu tin doar de ceea ce se intampla in Romania, ci mai ales de ceea ce se petrece in Grecia, Turcia sau Bulgaria.

Citeste intreg articolul pe adevarul.ro