De ce au crescut dobanzile la creditele pentru populatie

In ceea ce priveste creditele aflate in sold, dobanzile la lei au scazut de la 8,22% pe an in iunie la 8,04% pe an in iulie, pentru populatie, si de la 5,3% pe an la 5,26% pe an pentru firme. De asemenea, dobanzile pentru imprumuturile in euro acordate persoanelor fizice sunt in crestere de la 5,08% in iunie la 5,26% in iulie, insa pentru creditele de locuinte dobanzile au scazut la 4,59% in iulie de la 4,71% pe an cat erau cu o luna mai devreme.

acum 59 luni (2 Sep 2015)

Romanii care au luat un credit in iulie au de platit o dobanda mai mare decat daca s-ar fi imprumutat cu o luna inainte. Economistii sustin ca de vina sunt tulburarile de pe pietele internationale, dar si lichiditatile in scadere de pe piata interbancara autohtona.

Bancile comerciale au majorat dobanzile la creditele noi, in lei si valuta, pentru populatie, dar le-au scazut pe cele la depozite pe toata linia. Astfel, dobanzile percepute de banci la creditele noi in lei pentru populatie au urcat de la 6,48% pe an in iunie la 6,84% pe an in iulie. Insa, pentru firme, dobanzile au scazut in perioada analizata de la 4,86% pe an la 4,69% pe an. In ceea ce priveste creditele aflate in sold, dobanzile la lei au scazut de la 8,22% pe an in iunie la 8,04% pe an in iulie, pentru populatie, si de la 5,3% pe an la 5,26% pe an pentru firme. Desi sunt in usoara scadere, dobanzile la creditele de consum in lei pentru populatie acordate anterior raman peste 10%. De asemenea, dobanzile pentru imprumuturile in euro acordate persoanelor fizice sunt in crestere de la 5,08% in iunie la 5,26% in iulie, insa pentru creditele de locuinte dobanzile au scazut la 4,59% in iulie de la 4,71% pe an cat erau cu o luna mai devreme.

Bancile au redus insa dobanzile la creditele noi in euro acordate firmelor, de la 3,76% in iunie la 3,51% pe an in iulie.

Conform datelor Bancii Nationale, dobanzile la depozite au scazut la toate categoriile publicate. Astfel, pentru depozitele in lei aflate in sold ale populatiei media dobanzilor a ajuns la 2% pe an, cu o usoara crestere la depozitele de peste doi ani, respectiv 2,26%. Insa si noile depozite au fost afectate de reducerea dobanzilor, care per total au scazut la 1,13% pe an pentru cele in lei si 0,65% pe an pentru cele in euro.

Pietele sunt nervoase in asteptarea unui anunt

De ce bancile au operat aceasta crestere a dobanzilor la creditele pentru populatie, dupa o perioada mai lunga in care acestea s-au situa... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro