De ce are sanse de succes initiativa de modificare a Constitutiei

Luni, Coalitia pentru Familie, apropiata Bisericii Ortodoxe, a depus la Parlament cele trei milioane de semnaturi stranse pentru initiativa cetateneasca de modificare a Constitutiei - mult peste numarul de 500.000 prevazut in Constitutie. Sunt invocate studii care ar dovedi ca "adultii casatoriti, in comparatie cu cei necasatoriti, castiga mai mult, sunt mai sanatosi fizic si emotional, sunt mai fericiti, mai productivi, mai angajati social, beau si fumeaza mai putin, traiesc mai mult, au rate mai scazute ale violentei domestice, gasesc viata a fi mai plina de semnificatie si sens, cu impact pozitiv in sanatatea lor psihica."

acum 84 luni (24 May 2016)

Luni, Coalitia pentru Familie, apropiata Bisericii Ortodoxe, a depus la Parlament cele trei milioane de semnaturi stranse pentru initiativa cetateneasca de modificare a Constitutiei - mult peste numarul de 500.000 prevazut in Constitutie.

Efectul acestei modificari ar fi interzicerea casatoriei intre persoane de acelasi sex. De fapt, aceasta este deja interzisa prin Codul civil, unde "casatoria se incheie intre barbat si femeie". Daca interdictia exista deja, de ce e nevoie de o actiune de asemenea amploare?

O posibila explicatie ar sta in dorinta Bisericii Ortodoxe (supusa, conform sondajelor, unui proces de erodare a increderii) de a-si imbunatati imaginea, activand o tema extrem de populara (conform unui sondaj IRES din august 2015, 82% dintre romanii adulti sunt impotriva casatoriilor homosexuale). In aceste conditii, nu a fost greu sa se colecteze, cu ajutorul retelei preotilor ortodocsi, cele trei milioane de semnaturi - mai multe decat toate cele adunate de catre toate partidele, pentru toti candidatii de la actualele alegeri locale.

Pe de alta parte, exista in Europa (si nu numai) o tendinta de modificare la legislatiilor in sensul oficializarii casatoriilor intre persoane de acelasi sex (in prezent, legale in majoritatea tarilor occidentale). In iulie 2015, o decizie a CEDO stabilea ca nerecunoasterea legala a relatiei cuplurilor formate din persoane de acelasi sex de catre statul italian incalca articolul 8 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului privind dreptul la viata privata si de familie. Ori, situatia din Italia este similara celei din Romania: codul civil italian definea casatoria drept o uniune intre persoane de sex opus, dar Constitutia nu impunea aceasta conditie. Este probabil ca initiatorii procesului de revizuire a Constitutiei romane au dorit sa previna o eventuala sentinta similara in cazul Romaniei sau chiar o decizie in acest sens a Curtii Constitutionale, in baza prevalentei legislatiei europene asupra cele... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro