De ce are PSD asa de mult in sondaje si ce ar putea urma dupa alegeri

De ce are PSD asa de mult in sondaje si ce ar putea urma dupa alegeri

Daca sistemul ar fi fost pus pe baze corecte si predictibile, partidele nu ar mai fi avut o masa de manevra la alegeri. Numai ca aceste daruri de campanie nu au rezolvat niciodata problema de fond, nu au reasezat grila de salarizare in mod corect, ci au creat alte nedreptati si un haos total in sistemul bugetar.

acum 94 luni (22 Nov 2016)

>

Care ar fi punctele tari care au distantat PSD in acest moment al cursei electorale?

De o reasezare a salarizarii este nevoie in Romania. Si nu de ieri, de azi. Ar fi trebuit facuta imediat dupa 1989, pentru ca regimul comunist a avut o scara a valorii muncii total intoarsa pe dos, punand la coada listei medicii si profesorii.

Daca sistemul ar fi fost pus pe baze corecte si predictibile, partidele nu ar mai fi avut o masa de manevra la alegeri. Nu ar mai fi putut "da" in campaniile electorale si ar fi trebuit sa se prezinte cu programe serioase ca sa convinga oamenii sa-i voteze. In perceptia populara, cei care promit majorari "dau", fac un gest de marinimie, deci merita sa fie votati.

Numai ca aceste daruri de campanie nu au rezolvat niciodata problema de fond, nu au reasezat grila de salarizare in mod corect, ci au creat alte nedreptati si un haos total in sistemul bugetar.

Consecintele s-au vazut in ultimii an,cand toate incercarile de a repara sistemul s-au dovedit esecuri rasunatoare.

In al doilea rand, masinaria de partid a PSD functioneaza la parametri normali. Partidul se tureaza in campanii si isi mobilizeaza foarte bine membrii simpatizantii si electoratul care isi leaga sperantele de un post in apartul birocratic central si local.

In al treilea rand, PSD nu are concurenta pe culoarul sau. Dar aceste formatiuni sunt mici si scindate, iar pe de alta parte, PSD, la randul sau, nu se sfieste sa preia teme din discursul nationalist pentru a-si tine acesti votanti acasa.

PNL nu este singur pe partea sa, avand concurenta USR. Pe de alta parte, PNL a gresit cand a votat fara critica toate masurile populiste ale PSD. Din acesta cauza, tot castigul s-a dus la PSD si nu a ramas nimic pentru PNL. Dar nu au putut face asta pentru ca jumatate din partid este PDL, adica tocmai cei care au taiat salariile si pensiile in 2010.

O lege a salarizarii coerenta pe care ar urma ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro