De ce ar trebui sa jucam sah la orice varsta si cum se dezvolta copiii care practica acest sport al mintii

De ce ar trebui sa jucam sah la orice varsta si cum se dezvolta copiii care practica acest sport al mintii

Din pacate, elevii din mediul rural si cei de la scolile cu performnate mai slabe nu au tot atat de multe sanse de a beneficia de pe urma acestui sport, deoarece cea mai mare problema a proiectului o reprezinta specializarea profesorilor sau platirea instructorilor de sah care sa ii invete pe copii, motiv pentru care implicare financiara a autoritatilor locale si gandirea unor proiecte de finantare ar fi de mare ajutor pentru a-i incuraja pe tineri sa joace sah, chiar si numai din placere.

acum 69 luni (5 Apr 2016)

Octavian Paler spunea odata ca "sahul e un joc foarte frumos, pacat ca viata e prea scurta si nu poti sa-l joci mai mult". Azi, acest sport al mintii poate fi jucat si prin intermediul internetului, dar cu siguranta sentimentul de a sta pe o banca intr-un parc, jucand sah, nu se poate compara cu cel din fata calculatorului. Pentru a juca la nivel profesionist e nevoie de multa munca, dedicare, rabdare si o pofta neinfranata de a invata mereu strategii si de a face calcule matematice pentru a invinge adversarul.

Ciprian Muntean, antrenor de sah si arbitru international, cea mai mare categorie de arbitraj care se poate obtine in lume, sustine ca cei care ar trebui sa cunosca in primul rand beneficiile acestui sport sunt adultii, care pot recomanda celor mici acest sport deosebit de important in dezvoltarea gandiirii, imaginatiei si a puterii de concentrare. S-au realizat si numeroase studii in Norvegia si Danemarca in care se indica clar faptul ca acest sport dezvolta mult gandirea tactica, copii care au participat la studiu reusind sa isi imbunatateasca rezultatele scolare dupa ce au participat la cursuri de sah", spune antrenorul de sah.

Barbatul sustine ca cei care joaca sah de performanta sunt invatati inca de la primele cursuri sa nu renunte niciodata si sa avanseaze intotdeauna, incet, cu rabdare, chiar si atunci cand nu se mai intrevad solutii, pana cand adversarul se simte incoltit pentru a da lovitura finala. Un jucator profesionist senior se antreneaza intre patru si opt ore pe zi, sunt cazuri cand si mai mult, e nevoie de mult studiu, de cunoasterea mutarilor, a strategiilor. La nivelul copiilor, pentru a ajunge la performanta ar fi indicat minim doua ore pe zi la un club de profil cu antrenorul si neaparat acasa studiu individual", povesteste Ciprian Muntean. isi cresc increderea de sine, iar pentru cei care nu doresc sa faca asta de performanta, doar din placere, sahul nu este nici pe departe un sp... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro