De ce ar trebui "Afrim si actorii lui" sa castige Premiile UNITER

Intr-o scena de rasu?-plansu?, in care isi dovedeste calitatile de mare tragediana, ea pune intr-un cosciug certificatul de nastere al fetei, fotografiile ei, diplomele de la concursurile de vioara, jucariile si tot ce i-ar mai fi putut aminti de «tradatoarea de neam si tara»". Si cum popoarele sunt formate din oameni, iar "celula de baza a societatii" este si a fost, inca dinainte de caderea omului in pacat, familia, istoria poporului hai sa-i zicem polonez (dar ar putea la fel de bine sa fie si roman) este analizata de la dimensiunea unei familii.

acum 49 luni (8 May 2016)

Fara a fi deloc subiectiva, desi, recunosc, sunt fan Afrim, sunt sigura ca premiile UNITER ce se vor acorda la Oradea in seara asta ii vor reveni de data acesta lui Radu Afrim si actorilor lui. Cel putin Marius Manole a fost mult prea multa vreme la Premiile UNITER pe post de iepuras de camp si acum ar fi, in sfarsit, momentul lui. Iata ce scriam la vremea lui despre el:

"Fara urma de indoiala, intr-un top al montarilor din aceasta stagiune as pune pe primul loc «Tihna», spectacol montat de Radu Afrim la Teatrul National din Targu-Mures, la Compania «Tompa Miklos». Dupa ce actorii si regizorul s-au incalzit anul trecut cu o comedie de zile mari pe un text pe care l-au creat impreuna, «Castingul dracului», acum colaborarea lor a nascut un spectacol si mai puternic despre neputinta omului atunci cand cel mai inversunat adversar al sau este chiar fiinta care i-a dat viata. De un monstru de egoism, care-si raneste copiii cu seninatate si chiar cu voluptate.

Mama din «Tihna» este actrita, si nu orice actrita, ci una faimoasa in Ungaria comunista, laureata cu Premiul Kosuth si cu alte distinctii si medalii de catre tovarasii de la partid. Numai ca la un moment dat se petrece un lucru care ii schimba radical conditia de star al teatrului comunist: fiica ei, violonista de mare talent, fuge in Occident. Intr-o scena de rasu?-plansu?, in care isi dovedeste calitatile de mare tragediana, ea pune intr-un cosciug certificatul de nastere al fetei, fotografiile ei, diplomele de la concursurile de vioara, jucariile si tot ce i-ar mai fi putut aminti de «tradatoarea de neam si tara»".

Emo kid si babuta nostalgica

Cat despre Dorina Chiriac si Marius Manole, nominalizati pentru performantele din "Intre noi e totul bine", montata la Nationalul din Bucuresti, iata ce scriam la ora premierei:

"Cel mai nou spectacol pus in scena de Radu Afrim la Teatrul National din Bucuresti, «Intre noi e totul bine», pe un text al scriitoarei polo... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro