De ce aprindem lumanarea in biserica. Preoti: "Cand ne rugam suntem in lumina divina si suntem insetati de lumina"

De ce aprindem lumanarea in biserica. Preoti:

"Dupa Slavita Sa Inviere, Mantuitorul, inainte de a se arata celor vii s-a pogorat la cei adormiti, la cei din iad, ca sa ii lumineze si sa ii elibereze din intunericul mortii, de aceea si noi aprindem lumanari si candele pentru cei adormitii, la biserica, la mormantul lor sau in casa, atunci cand ne rugam" adauga preotul Dragos Stanciu.

acum 101 luni (18 Jul 2015)

Lumanarile si candelele au un rol special in formarea atitudinii crestine si apropierea fata de Dumnezeu. Totodata, aprinderea lumanarilor si a candelelor reprezinta si simbolul jertfei crestinilor fata de Iisus Hristos.

"Cand aprindem o lumanare si noi ne amintim ca suntem datori sa jertfim din timpul si din puterile noastre pentru ai aduce pe semenii nostri la credinta in Hristos, pentru a fi lumina si ajutor semenilor" explica preotul Dragos Stanciu. Lumina lumanarilor ne face ascultate rugile Desi canoanele bisericesti nu prevad un moment special in care trebuie sa aprindem lumanarile sau candelele, duhovnicii sunt de parere ca cel mai important este ca acestea sa fie aprinse in momentul in care ne rugam.

"Exista locuri si timpuri consacrate aprinderi de lumanari, cum sunt Sfintele Slujbe sau vremea rugaciunii zilnice a fiecarui crestin, fiindca lumanarea sau candela este, intotdeauna, semnul vazut al rugaciunii. Cand ne rugam suntem in lumina divina si suntem insetati de lumina", mai spune preotul Dragos Stanciu. Lumina din intunericul mortii

Invatatura bisericeasca vorbeste si despre faptul ca puterea lumanarilor si a candelelor aprinse este de a lumina calea apropiatilor urcati la cer, in intunericul mortii. "Dupa Slavita Sa Inviere, Mantuitorul, inainte de a se arata celor vii s-a pogorat la cei adormiti, la cei din iad, ca sa ii lumineze si sa ii elibereze din intunericul mortii, de aceea si noi aprindem lumanari si candele pentru cei adormitii, la biserica, la mormantul lor sau in casa, atunci cand ne rugam" adauga preotul Dragos Stanciu.

Cititi si: Secretele spovedaniei si ce reprezinta, de fapt, marturisirea pacatului: "Nu este un rechizitoriu. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro