De ce anul viitor va fi unul dificil pentru Europa: principalele provocari

De ce anul viitor va fi unul dificil pentru Europa: principalele provocari

> In caz contrar, perspectiva pare a fi un an in care sa putem asista la inceputul unui proces de dezagregare al constructiei europene plecand de la nivelul ingrijorator al euroscepticismului si lipselor de pespectiva sociala in mai multe tari europene, mai ales in partea sa de sud si est, cu deosebire in cazul grupelor de populatie traditional defavorizate, varsta a treia si tinerii. Organizatia Internationala pentru Migratie si ONU au indicat, in urma cu cateva zile, ca pe continentul nostru, in 2015, au ajuns peste 1 milion de migranti, iar previziuni convergente vorbesc de inca 20 de milioane de oameni care sunt potentiali candidati la migratie, cateva milioane dintre acestia asteptand deja ocazia favorabila de a incepe - asumandu-si absolut orice risc - drumul spre Europa pe unele dintre rutele majore de tranzit. Europa institutionala incearca sa replice in viteza cu pachete succesive de masuri care sa creeze, asa cum am mai spus cu alte ocazii, un sistem de protectie asemanator cu cel practicat de SUA prin Homeland Security, dar, spre deosebire de americani, lovindu-se de limitele uneori extreme ale politicilor nationale care vor sa mentina controlul absolut asupra sistemelor de forta si doresc, in cel mai bun caz, doar o colaborare extinsa la nivelul schimburilor de informatii.

acum 47 luni (30 Dec 2015)

>

In caz contrar, perspectiva pare a fi un an in care sa putem asista la inceputul unui proces de dezagregare al constructiei europene plecand de la nivelul ingrijorator al euroscepticismului si lipselor de pespectiva sociala in mai multe tari europene, mai ales in partea sa de sud si est, cu deosebire in cazul grupelor de populatie traditional defavorizate, varsta a treia si tinerii.

Evident, factorul declansator major al crizei de incredere cu care se confrunta acum intreg establisment-ul european este esecul (considerat de multi drept dramatic si cu consecinte foarte serioase pe termen mediu si lung) de a gera criza migrantilor.

Organizatia Internationala pentru Migratie si ONU au indicat, in urma cu cateva zile, ca pe continentul nostru, in 2015, au ajuns peste 1 milion de migranti, iar previziuni convergente vorbesc de inca 20 de milioane de oameni care sunt potentiali candidati la migratie, cateva milioane dintre acestia asteptand deja ocazia favorabila de a incepe - asumandu-si absolut orice risc - drumul spre Europa pe unele dintre rutele majore de tranzit.

Rutele imigrantilor spre Europa

Raspunsul european a fost si este departe, extrem de departe, de ceea ce au asteptat cetatenii din tarile membre care au asistat doar la o succesiune de conferinte, Summit-uri, publicari de decizii si planuri care nu s-au tradus niciodata printr-o solutie comuna ci, dimpotriva, au marcat o diviziune extrem de importanta la nivelul deciziei politice. Impartind blocul european intre cei care, urmand decizia de la Bruxelles, au dorit un sistem automat de relocare al migrantilor si grupul de "tari ale refuzului" (Ungaria, Polonia, Republica Ceha si Slovacia) care au respins sistemul de cote impus de Comisia Europeana si au preferat sa-si inchida frontierele. Romania afirmand acelasi scepticism fata de un sistem obligatoriu si pronuntandu-se pentru unul cu mult mai lax, bazat pe optiuni nationale in functie de capacitatile d... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro