De ce acopera romanii oglinzile la moartea unui apropiat. "Sufletul constituie o prezenta amenintatoare"

De ce acopera romanii oglinzile la moartea unui apropiat.

Pregatirea pentru acest drum presupune un ciclu de acte rituale, care debuteaza ca pregatirea mortului, care trebuie sa aiba loc in camera cea mai buna, care este si camera de oaspeti, acest sens reflectandu-se si asupra mortului.

acum 28 luni (14 Oct 2017)

In credinta populara, moartea este conceputa ca un "ultim drum", iar ritualul care este respectat corespunde unei calatorii. Pregatirea pentru acest drum presupune un ciclu de acte rituale, care debuteaza ca pregatirea mortului, care trebuie sa aiba loc in camera cea mai buna, care este si camera de oaspeti, acest sens reflectandu-se si asupra mortului.

"Mentalitatea populara nu percepe moartea ca o ruptura de nivel ce anihileaza sensul vietii, ci dimpotriva este considerata un fenomen corolar derivat din ordinea fireasca (instituita de puterea divina) ce guverneaza resorturile celor doua lumi. Paradigma impune, ca o conditie benefica a derularii sale, nu numai asezarea mortului intr-un spatiu determinat ci si intr-o pozitie menita sa prefigureze sensul strict al calatoriei, unic in raport cu orice alta intreprindere similara (ca forma, dar nu ca "rost"). De altfel, acest drum este perceput, la nivelul mentalului colectiv, ca fiind cel mai important, este ", arata Corina Bejinaru, in lucrarea "Moartea in casa. "Sensul prefigurat de axul mortii se defineste printr-un raport de inversiune cu orientarea insituita in mod ritual la intrarea individului in viata, de aici interdictia de a plasa patul nou-nascutului ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro